donderdag 31 mei 2012

Dag 2 - Je familie

1992

Samen met mijn vader op een terrasje. Als ik me niet vergis, is deze foto gemaakt op Lanzarote.  (Check ook even onze mooie 90's outfitjes haha...)


Ik kom uit een vrij standaard gezin bestaande uit een vader en een moeder met een dochter en zoon. Die dochter ben ik en die zoon is mijn drie jaar jongere broertje. Mijn ouders zijn nog steeds getrouwd en ook met mijn broertje gaat het prima. Mijn ouders komen beiden uit een groot gezin waardoor ik veel ooms en tantes heb. (Om over het aantal neefjes en nichtjes nog maar te zwijgen...) Een aantal zie ik regelmatig maar de meesten niet. Ze wonen namelijk redelijk verspreid over Nederland en over de wereld.
Mijn vader is veiligheidskundige bij een internationaal chemisch concern en mijn moeder is creatief manager bij een bibliotheek. Mijn vader moet dus toestanden zoals in Moerdijk vorig jaar voorkomen en mijn moeder organiseert onder andere tentoonstellingen en klassenbezoeken. Mijn broertje heeft al vele opleidingen geprobeerd maar is op dit moment bezig met de opleiding sociaal cultureel werker. Ik heb wel het idee dat hij nu eindelijk op de goede plek zit.
Mijn ouders hebben twee passies; muziek en reizen. Dit zijn dan ook twee zaken die een belangrijke rol hebben gespeeld in mijn opvoeding. Laat ik beginnen bij de muziek.
Ik weet niet beter dan dat mijn ouders in een band spelen. Mijn moeder als zangeres en mijn vader als gitarist. Ik weet ook niet beter dan dat er in een woonkamer gitaren en versterkers staan. Heel lang heb ik gedacht dat dat bij iedereen zo was. Pas toen op mijn achtste een vriendinnetje met open mond stond te kijken hoe mijn pa een solo weg gaf in de huiskamer viel het kwartje. Volgens haar deed hij maar alsof en hoorde je gewoon een cd'tje waarop ik kwaad werd want hey, this was the real deal!
Bijkomend voordeel van muzikale ouders is dat er altijd muziek mocht worden gedraaid. (Wel rekening houden met de buren!) Al vroeg had ik mijn eigen radiootje en al snel volgde een cd-speler. Mijn ouders hadden een enorme platen- en cd-collectie en ik vond het heerlijk om daarin rond te snuffelen. Ik luisterde dan ook naar totaal andere muziek dan mijn leeftijdgenootjes. In mijn jeugd was ik fan van Bob Marley, Johnny Cash, Willy DeVille, The Rolling Stones, Mercedes Sosa, Neill Young, Bonnie Tyler en The Eagles. Goed...
Ondanks al die muzikale genen bespeel ik geen instrument. Mijn ouders hebben wel verschillende pogingen gedaan maar ik was toch altijd meer van het sporten. Wel speelt muziek een belangrijke rol in mijn leven. Mijn broertje heeft wel leren gitaar spelen van mijn vader. Hij speelt inmiddels in een redelijk succesvolle band. Ze hebben een platencontract en in Amerika liggen hun cd's in de winkel. Ben supertrots op wat mijn kleine broertje heeft bereikt!
Reizen was ook erg belangrijk in mijn jeugd. Mijn ouders hebben me echt de hele wereld over gesleept en het is absoluut hun schuld dat ik heel onrustig begin te worden als ik een paar maanden niet weg ben geweest. Mijn ouders zijn een grote fan van het op de bonnefooi reizen. Meestal boekten ze gewoon een ticket, huurden ter plekke een auto en zorgden ervoor dat we voor het donker een slaapplaats hadden om de volgende dag gewoon weer lekker verder te reizen. Alleen als het ergens erg leuk was, bleven we een nachtje langer. Just go with the flow!
Ik ben hen nog altijd dankbaar voor alle bijzondere reizen die ze met ons hebben gemaakt. Ik was op mijn vijftiende al een ervaren wereldreiziger en dat is iets wat niemand me meer kan afpakken. Zij hebben me alle ins en outs geleerd en daardoor kijk ik nu nergens meer van op. Ik wist al heel vroeg dat je moest eten als er op dat moment eten was, dat Teva's niet modieus zijn maar wel essentieel en dat je sokken en bh prima bewaarplaatsen zijn voor geld en belangrijke spullen. Thanks mum and dad!
In mijn pubertijd heb ik me flink afgezet tegen mijn ouders en heb ik hen regelmatig tot wanhoop gebracht. Gelukkig hebben ze ingezien dat teveel regels averechts bij mij zouden werken. Zodoende hebben ze er vaak voor gekozen om me zelf mijn problemen te laten oplossen en dingen te laten ervaren. Ik ben vrij hardleers geweest maar ben uiteindelijk meestal toch wel zelf tot de juiste conclusies gekomen.
Ik ben blij met de opvoeding die mijn ouders me hebben meegegeven. Uiteraard zal ik in de toekomst ook een aantal zaken anders aanpakken bij het opvoeden van mijn kind maar de hoofdlijnen zullen zeker in mijn achterhoofd zitten. Ik vermoed dat ik er nog heel wat aan ga hebben als zoonlief over een paar jaar het bloed onder mijn nagels vandaan haalt in de peuterpubertijd.

10 opmerkingen:

 1. Wat een leuke blog. Ik kom ook uit een muzikaal gezin, dacht vroeger ook dat dit doodnormaal was. Grappig he. Jij gaat dit meegeven aan je kindje, want ik merk bij Emily al een hele grote liefde voor muziek (al toen ze in mijn buik zat). Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Wat leuk dat je het herkent haha... Lijkt me zo leuk om dat op je kind over te dragen, hoop ook echt dat mijn zoontje ook van muziek gaat houden. Zou leuk zijn :-)

   Verwijderen
 2. Leuk om te lezen, wat leuk dat je ouders zo muzikaal zijn, en wat goed van je broertje!! wat is de naam van de band waar hij in speelt?
  Mijn ouders waren vroeger niet echt reizigers wel van de vakanties naar spanje en dan in een hotel overnachten maar niet van het kamperen, ik ben echt gek op natuur en hou totaal niet van hotels raar dat sommige kinderen totaal niet op hun ouders lijken haha.

  Nog een vraagje als je zoontje geboren is ga je dan gewoon nog kamperen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat bijzonder dat jij wel echt van het reizen en het kamperen bent, leuk om te lezen. Ik heb dat met sporten, ik heb echt van kleins af aan altijd veel gesport terwijl mijn ouders dat niet enorm hebben gestimuleerd.

   Ik wil zeker blijven kamperen al zullen we wel wat minder basic op vakantie gaan. Het scheelt dat ik ben uitgerekend in september en dat de eerste kampeervakantie pas is het voorjaar van 2013 zal zijn. Dan is hij al iets groter.

   Verwijderen
 3. Wat een leuke blog zeg! Ontzettend goed geschreven ook! Welke band speelt je broertje:)? Dat vragen we ons nu wel af natuurlijk! Gaaf dat je de reislust van je ouders hebt meegekregen/overgenomen. Ben benieuwd of je, je zoontje deze 'tik' ook meegaat geven including de muziek 'tik';)!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks! Ik ben ook heel benieuwd of mijn kindje iets heeft meegekregen van die muzikale (en sportieve)genen.

   Verwijderen
 4. Leuke post Jess! Erg leuk geschreven. Wat super goed van je broer zeg! Ik ben stiekem zelf ook meer van het sporten hoor. Ben wel dol op muziek! Daar niet van. Klinkt als een leuke/lieve familie, jouw zoontje zal er erg blij mee zijn denk ik :-) hihi xx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Leuk om te horen dat jij een beetje hetzelfde hebt, muziek wel waarderen maar eigenlijk sporten nog leuker vinden. Iedereen is superenthousiast over mijn zwangerschap dus dat gaat helemaal geod komen, denk ik. X

   Verwijderen
 5. Mijn broertje speelt trouwens in een band genaamd Sight for sore eyes. Ze spelen deathmetal dus ze zoeken het wel in het alternatieve circuit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om te lezen & om zo wat meer over je te weten te komen! :)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...