dinsdag 13 mei 2014

Tips & tricks to be a freakin' masterchefIn maart 2013 deelde ik een blogje waarin ik uitlegde hoe je een perfecte biefstuk bereidt. Toen ik onlangs in mijn geschiedenis op zoek ging naar oude zwangerschapsverhaaltjes kwam ik dit artikel weer tegen. En dat bracht me op een idee! Misschien dat het best geinig zou zijn om een aantal van mijn persoonlijke truukjes uit de keuken op een rijtje te zetten. Niet dat ik nu een freakin' masterchef ben maar ik kom uit een horecafamilie en heb zodoende wel een aantal handigheidjes van huis uit meegekregen. Dit idee nestelde zich in mijn hoofd en voilà... vandaag deel ik de uitkomsten van mijn brainstormsessie met jullie. Hopelijk doe ik jullie hier een plezier mee ;-)

- Je kunt heel gemakkelijk een goed passend sausje bij je vlees maken door wat water bij het braadvocht te doen, de aanbaksels los te schrapen van de bodem van de pan en wat extra kruiden toe te voegen. Vervolgens laat je het geheel even doorkoken op hoog vuur en dik je het in met allesbinder.

- Je krijgt de allerlekkerste maïskolven door ze 20 minuten te koken en vervolgens nog even te grillen in de grillpan of op de barbecue. Even laten afkoelen en nadien bestrijken met wat (kruiden)boter en bestrooien met zeezout.  Mmm, sweet corn <3


- Hoe groter het oppervlak van je vlees des te sneller het gaart. Een kwestie van simpele natuurkunde toepassen. Indien je  je eten sneller klaar wilt hebben, snijd je je vlees in reepjes of blokjes. Kipfilet kun je bijvoorbeeld ook plat slaan. Daar kun je een vleeshamer voor aanschaffen maar je kunt prima de kip even afdekken met een theedoek en daarna losgaan met een koekenpan. 


- Het is echt niet nodig om pastasaus in een pot, zak of weet ik veel wat te kopen. Je maakt al een hele simpele variant op basis van twee blikken gepelde tomaten, een blikje tomatenpuree, knoflookteentjes, ui, peper, zout en wat Italiaanse kruiden. Zoveel lekkerder en gezonder. 

- Je krijgt het sappigste en malste vlees door de buitenkant zo snel mogelijk dicht te schroeien en het daarna op laag vuur of in de oven door te laten garen. En vooral door er niet in te prikken met een vork tijdens het bereiden.


- Wanneer je een taart of cake bakt, doe dan nooit voor de helft van de baktijd is verstreken de oven open. Liever nog open je de oven pas op het einde om te checken of je baksel gaar is. Hiermee voorkom je dat je taart of cake instort of niet goed rijst. 

- Ik koop nooit pannenkoekenmix maar gebruik gewoon bloem (of pannenkoekenmeel), eieren, melk en een snufje zout. De goddelijkste pannenkoeken krijg je door minimaal twee zakjes vanillesuiker door het beslag te kloppen. Ik klop het beslag ook altijd extra lang en op hoog vermogen tot er flink wat luchtbelletjes ontstaan. Zo krijg je superluchtige pancakes. Het is trouwens ook een fabeltje dat de eerste pannenkoeken altijd mislukken. Dit komt doordat je pan niet heet genoeg is. Gewoon de koekenpan vast goed warm laten worden op het vuur dus voordat je er olie of boter in doet.


- Vis is veel sneller klaar dan vlees. Gemiddeld genomen reken je voor het bereiden van een lekkere zwemmer 2 à 3 minuten per centimeter. Ga hierbij uit van het dikste gedeelte. Zo voorkom je dat je vis te ver doorgaart. 


- Voeg verse kruiden pas op het laatst aan je gerecht toe. Wanneer je het eerder doet, verbranden ze en dan ontstaat er een bittere smaak. Dat is hartstikke zonde natuurlijk. Overige kruiden kun je wel direct in je maaltje verwerken. Zout komt de structuur van vlees en vis zelfs ten goede als je dat er voor het bakken overheen mikt.

Volg mij nu ook op BloglovinInstagramFacebook en Pinterest.

11 opmerkingen:

 1. I missed your blog! (mijn fout, daar niet van ;-)). Ideale tips voor een sufferd als ik haha! Maar nu heb ik wel trek in taart.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te lezen! Dat je eerste pannenkoek altijd mislukt is mij ook altijd verteld, maar het is me nog nooit gebeurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ineens zo'n zin in een maiskolf...mmmmmmmmm

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oooh ja en nu heb ik dus zin in een maïskolf! Zo lekker.. Oh ja en ik kom zeker een keer bij je eten hahaha.. Want al die tips zijn top hoor, maar het lekkerste is toch als een ander voor je kookt :P

  BeantwoordenVerwijderen
 5. dat de eerste pannenkoek mislukt is geen fabeltje hoor, echt altijd, wahahaha...
  Ik ben en blijf een ramp in de keuken, maar dat is eigenlijk gewoon omdat ik te snel wil...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een fijne tips. Hier kan ik wat mee. Pannenkoekenmix slaat echt nergens op. Dat mensen dat kopen bedoel ik dan. Want vaak moet je er alsnog eieren en melk aan toevoegen. Koop je dus gewoon dure bloem ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jaaaaa meer meer meer, leuke tips, paar kende ik al, rest ga ik zeker wat mee doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goede tips!
  Jij maakt ook altijd van die smakelijke foodfoto's. :) Ik krijg er spontaan trek van.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een geweldige tips, dankjewel :)

  BeantwoordenVerwijderen


 10. Hey there! You are already on Volrecepten.nl and I wonder if you would also like to share your content on the Belgian page. If this sounds good to you, please, visit Volrecepten.be and add your blog through the top blogs section :)
  Hope to see you there soon!
  Have a nice day
  Note: after adding the blog, please ignore the widget code

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...