zondag 11 mei 2014

Mooie mama-dingen tag

Sam 1 dag oud <3


Een paar dagen geleden werd ik door Joyce getagd om wat vragen te beantwoorden over het moederschap. Bedankt! Wat ik heel tof vond aan deze vragen is dat ze vooral toegespitst zijn op de mooie dingen die je mag ervaren als mama zijnde. Ondanks dat ik geen positiviteits-goeroe ben, mogen de geweldige kanten van het moederschap zeker volop aandacht krijgen. Ideaal dus om mijn antwoorden met jullie te delen op Moederdag.

Wat dacht je toen je je kindje voor het eerst in je armen had?
Er ging van alles mis rondom de geboorte van Sam. Ik had HELLP-syndroom, eclampsie en mini lag ook nog eens in stuit. Na een angstaanjagende nacht waarin ik te instabiel was voor een operatie, kon de volgende dag eindelijk een spoedkeizersnede plaatsvinden. Ik was nadien compleet van de wereld dus het duurde behoorlijk lang voordat hij bij me kon liggen. Ik weet er helaas niet veel meer van. Mijn gedachten hielden het midden tussen 'Jezus, het is eindelijk volbracht!', 'Hij leeft!' en 'Wat is hij klein!'. Pas later kwam meer het besef dat dit mijn kindje was en dat hij echt was inclusief alles wat erop en aan moest zitten. 

Wat was het mooiste eerste moment samen?
Heel eerlijk gezegd, zijn mijn herinneringen aan de eerste dagen van Sam's leven nogal wazig doordat ik zelf nog erg ziek was. Het is behoorlijk langs me heen gegaan allemaal. Ik voelde me beroerd en was verdrietig dat iedereen van alles met mijn kind deed behalve ik. Ik geloof dat ik pas op de vierde of vijfde dag zijn pamper heb verschoond. Moeilijk dus om een echt eerste moment samen te kiezen dat ik mooi vind. Het was heus bijzonder maar fraai is anders. Wat wel heel fijn was, was dat hij uren op mijn borst heeft geslapen één van de laatste dagen dat we in het ziekenhuis lagen. Ik lag toen pas op de kraamafdeling. Omdat hij onrustig was, had een verpleegkundige hem bij me gelegd en zo lagen we een hele middag samen te relaxen. 

Wat was het eerste moment als ouders zijnde?
Sam en ik hebben nog een week in het ziekenhuis gelegen na de geboorte. Een hele gekke week waarin het niet goed ging met mij en waarin we enorm werden geleefd. Al die tijd lag ik voornamelijk plat op m'n rug aan allerlei apparaten en kon ik niets. Iedereen hield zich bezig met mijn kind behalve ik. Al die tijd verlangde ik er zo naar om Sam mee naar huis te nemen en uren met hem op de bank te liggen zonder dat mensen zich met ons bemoeide. Toen we dus naar huis mochten en thuis kwamen in een leeg huis omdat de kraamverzorgster pas later zou komen, was ik heel gelukkig. Zo hoorde het! 
De eerste nacht thuis had Sam moeite om zijn temperatuur op peil te houden. Vriendlief kleedde hem toen, zoals de kraamhulp had gezegd, uit tot zijn pamper en legde hem bij mij op mijn blote borst onder de deken om op te warmen. Uren heb ik zo gezeten met dat kleine ventje op mijn huid terwijl mijn vriend naast me lag te slapen. Het was zo mooi, volmaakt en puur. Precies zoals het moest zijn. Pas toen voelde ik me weer volwaardig vrouw en bovenal, mama. 

Wat zijn wat jou betreft de mooie dagelijkse dingen?
Het hebben van een kind alleen al is domweg heel mooi. Heel moeilijk dus om de allermooiste, dagelijkse dingen te benoemen. Wat ik nog steeds geweldig vind, is lekker samen ontbijten en dat Sam mij dan hapjes voert. Ook al vindt hij iets erg lekker, hij staat altijd wat af aan mij en aan niemand anders. En nu ik weer zwanger ben, vind ik het extra speciaal om nog steeds borstvoeding te geven. Geen idee of Sam tot het einde van mijn zwangerschap blijft drinken maar dat zie ik dan wel weer. Het besef dat er een baby in mijn buik zit en dat ik mijn eerstgeborene nog steeds zelf voed, voelt wat mij betreft als ultiem moederschap. 

Wat is het mooiste om samen te doen?
Eigenlijk zijn heel veel dingen zoveel leuker als ik ze samen met zoonlief kan doen. Wat ik heel leuk vind, is samen lekker buitenspelen omdat Sam daar zo van geniet. Het is echt een buitenkind, net als zijn ouders. Plassenstampen en rommelen in de zandbak zijn activiteiten die het kind ook weer in mij naar boven halen. Niets leuker toch dan vies worden samen met een lachend, klein mannetje en daarna samen douchen en relaxen op de bank met wat te eten en een tekenfilm. Ik houd ervan! Verder vind ik het ook fijn om samen een boekje te lezen omdat ik zelf dol op lezen ben. 

Wat was de mooiste vakantie als gezin?
We zijn een aantal keer weg geweest samen als gezin maar het leukste was toch wel onze kanpeervakantie in de Franse Alpen afgelopen zomer. Al toen ik zwanger was, fantaseerde Maarten en ik erover hoe het zou zijn om met zijn drietjes in een tent te slapen. Wij vinden dat beiden fantastisch en we hoopten dan ook dat ons ukkie het ook leuk zou vinden. Het back to basic gaan, is ook iets dat we heel graag willen meegeven aan onze kinderen. Die vakantie was werkelijkwaar perfect. Het was precies zoals we het ons al die tijd hadden voorgesteld. We kampeerden in de bergen, aten iedere avond een maaltijd die ik had gekookt op een gastoestel en hebben volop gewandeld. Sam gedroeg zich voorbeeldig en had dikke pret. Het weer was daarnaast geweldig. Wat wil je nog meer? We hebben intens genoten die weken. 

Wanneer vind je je kind op zijn mooist?
Ik denk wanneer hij net gedoucht is en helemaal schoon en rozig is. Soms smeer ik hem na het afdrogen nog even in en dan kruipt hij als een heerlijk, geurend klein aapje tegen me aan. Ik vind het zalig om dan nog even samen te snoozen in het grote bed. 

Wat had je voor geen goud willen missen?
Niets! Het is geen geheim dat het moederschap niet altijd over rozen gaat maar de mooie momenten overstemmen de mindere leuke dingen. Pas wanneer je bij tijd en wijlen ervaart dat niet alles even geweldig is, leer je de mooie dingen extra te waarderen. De pieken en dalen vormen je, als mama maar ook als mens. Ergens had ik best de onstuimige zwangerschap en bevalling van Sam willen missen. Toch kijk ik er niet (meer) met een vervelend gevoel op terug. Juist doordat het heel heftig was allemaal, ben ik het leven meer gaan waarderen. Ik kan tegenwoordig beter genieten. De afgelopen twee jaar heb ik wijze levenslessen geleerd. 

Op welke mooie momenten verheug je je?
Als alles goed gaat, word ik in oktober of november weer mama. Hoewel ik diep vanbinnen wel opzie tegen het laatste trimester van mijn zwangerschap, kijk ik heel erg uit naar de komst van de nieuwe baby. Het lijkt me bijzonder om Sam te zien als grote broer en ook ben ik heel benieuwd naar de baby. Hoe zal alles gaan? Ik denk dat ons gezin met de komst van de tweede telg compleet is. We zullen dan een nieuwe levensfase ingaan. Absoluut zaken om me op te verheugen. Nu eerst nog even verder broeden...

Deze tag gaat rond als een malle in de bloggosphere. Ik heb geen flauw idee wie al genomineerd is of wie hem al heeft ingevuld. Voel je dus vrij om hem over te nemen. Tot snel!

Volg mij nu ook op BloglovinInstagramFacebook en Pinterest.

6 opmerkingen:

 1. Wat mooi om te lezen! Jammer dat jullie eerste week wat minder verliep.. Hopelijk mag dat bij je kleine uk in de buik straks wat soepeler verlopen! Ik was ook zo nieuwsgierig hoe het zou gaan met Norah, maar ze doet het super als grote zus en ze zijn helemaal gek op elkaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja deze tag is mooi.. zoooo mooi! En ik vind het ook mooi het moment dat je omschrijft bij eerste moment als ouders zijnde.. Dat klinkt echt zo mooi! Echt fijn dat je dat hebt gehad en ook dat gevoel erbij! Vooral na al die ellende die je hebt gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Huh, wie heeft hem allemaal overgenomen? Dat heb ik gemist :P Leuk dat je hem hebt overgenomen. Heb gewoon wat random vragen bedacht en is uiteindelijk goed uitgepakt, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ahh wat is het mama zijn toch mooi he! En ja ik kan m niet invullen gezien ik geen mama ben :D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Aah super lief! Heel veel geluk en gezondheid gewenst ook voor je tweede zwangerschap!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...