donderdag 19 december 2013

Kerstmenu voor kiddies

Vorige week benaderde Fleur van Mizflurry mij om als duobloggers een kerstmenu voor kinderen samen te stellen. Topidee natuurlijk! Daarom vandaag een blogje met drie verschillende recepten om te serveren aan je dreumes tijdens de feestdagen. Voor het gemak ben ik even uit gegaan van de zaken die mijn kleine monstertje wel kan waarderen. Dat heb ik geprobeerd te vertalen naar een voorgerecht, hoofdgerecht en toetje welke hopelijk bij veel koters in de smaak gaan vallen.Vergeet vooral niet op de gezellige blog van Fleur te kijken want ook daar is een heel fijn kindermenu te vinden.



Al voorgerecht ging ik voor een eitje met peterselie en crostini's met peer, geitenkaas en honing. Ik besloot Sam geen al te grote portie te serveren aangezien ik ook nog een hoofdgerecht en toetje voor hem in petto had. Met de hoeveelheden is makkelijk te variëren dus bekijk even of het kind een kwestie een grote of kleine eter is. De crostini's zijn overigens ook prima als bijgerecht te serveren aan de grote mensen. 

Ingrediënten:
ei
gesneden stokbrood
peterselie
honing
peer
geitenkaas

Kook het eit in 7 minuten tussen zacht en hardgekookt in. Op deze manier geeft het niet al teveel troep tijdens het eten maar is het eigeel nog lekker zacht. Laat het gekookte ei schrikken onder de koude kraan zodat je het makkelijk kunt pellen. Vervolgens is het een kwestie van het ei in partjes snijden en bestrooien met wat peterselie.
Voor de crostini's verwarm je de oven voor op 180 graden. Schil de peer en snijd er met een dunschiller wat plakjes vanaf. Leg de peer op een schijfje stokbrood met daar bovenop een plakje geitenkaas. Even 7 à 8 minuten de oven in en daarna serveren op een bordje met wat honing erover. Tasty!



Wanneer ik aan Kerst denk, denk ik aan pompoen. Vraag me niet waarom trouwens want zo kerstig is deze groente niet. Sam is er in ieder geval helemaal wild van en ik denk meerdere kinders met hem. Die zoete smaak is dan ook niet te versmaden. Speciaal voor al deze kleine pompoenfans bedacht ik een recept voor pompoenrisotto met gerookte kip en Parmezaanse kaas. Ik heb gewoon een grote pan van dit heerlijke goedje gemaakt omdat ik het vrij lastig vind om risotto in een kleine hoeveelheid te bereiden. De rest kun je gewoon invriezen dus geen probleem lijkt me.

Ingrediënten:
400 gram arboriorijst
400 gram pompoenstukjes
200/250 gram gerookte kipfilet
rode ui
100 gram Parmezaanse kaas + extra om te bestrooien
+/- 1400 ml water
kippenbouillonblokje
olijfolie
knoflook
Italiaanse kruidenmix
oregano
zwarte peper

Snipper de rode ui en knoflook en verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een grote pan. (Ik gebruik altijd gewoon een wok om risotto in te bereiden. Gaat prima!) Bak de stukjes pompoen 5 minuten en fruit daarna de ui en knoflook in dezelfde pan. Het is niet nodig om de pompoen voor te koken omdat deze toch al gaart in de risotto. 
Voeg nu de arboriorijst toe en bak de korrels even mee. Wanneer alle rijstkorrels bedekt zijn met een laagje olie, begin je met toevoegen van water. Ik trek nooit een bouillon van water en een bouillonblokje maar mik gewoon een litertje in de pan en het bouillonblokje er los bij. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Op 400 gram rijst gebruik je sowieso 1000 ml water dus in het begin in het niet nodig om steeds klein scheutjes toe te voegen.
Afijn, draai het vuur laag en blijf goed roeren. Je kunt nu ook de Italiaanse kruidenmix, oregano en zwarte peper toevoegen. Na 10 minuten kun je voorzichtig met een pureestamper door de brij gaan om de pompoen te pletten. Herhaal dit nogmaals na een minuut of 5. Wanneer je de pompoen fijn genoeg vindt, snijd je de gerookte kipfilet in reepjes en laat je deze zachtjes mee suderren in de risotto.
Op een gegeven moment zul je bemerken dat het water zo goed als opgenomen is en de risotto aan de bodem begint vast te plakken. De rijst is echter nog niet gaar. Voeg daarom steeds een klein scheutje water toe en blijf vooral goed roeren. Je doet steeds pas nieuw water erbij wanneer het water dat je er eerder bij deed, is opgenomen. Als je teveel water in één keer erbij doet, loop je de kans dat je risotto te nat blijft omdat de rijskorrels op een punt komen dat ze verzadigd zijn.
Vlak voordat het gerecht klaar is, rasp je de Parmezaanse kaas erdoor. Vergeet niet wat extra kaas te raspen om de risotto nadien mee te bestrooien. Je dient dit gerecht lauwwarm te serveren dus maak vooral geen haast. Even af laten koelen, doet veel voor de smaak. Mjammm!




Als nagerecht besloot ik een worteltaartje met roomkaasfrosting te maken. Veel koters vinden worteltjes erg lekker vandaar mijn keuze. Ik deelde hier al eens het recept van deze lekkernij. Oorspronkelijk was ik van plan dit toetje te serveren met vers fruit maar mijn testkind zat bomvol dus dat besloot ik maar achterwege te laten. Maar goed, je kunt natuurlijk altijd besluiten dat wel toe te voegen. 

Ingrediënten:
kleine winterpeen
halve citroen
2 eieren
150 gram fijne kristalsuiker
220 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram boter
2 theelepels kaneel
125 gram poedersuiker
100 gram Mon Chou
zakje vanillesuiker
snufje zout
bakspray

Verwarm de oven voor op 175 graden en spray een browniebakvorm in met bakspray. Schil de winterpeen met een dunschiller en rasp hem. Rasp ook de schil van een halve citroen, let op dat je alleen het geel van de schil raspt en niet het witte gedeelte daaronder. (Dat is erg bitter van smaak namelijk!) Doe dit samen in een beslagkom. 
Voeg vervolgens de fijne kristalsuiker en de eieren aan de geraspte winterpeen en citroen toe en roer dat door elkaar met een garde. Het is niet nodig om een mixer te gebruiken.
Smelt in de magnetron 200 gram boter en houd de overige 50 gram boter apart op kamertemperatuur. Voeg de gesmolten boter aan het mengsel in de beslagkom toe en roer met een garde tot je een plakkerig beslag hebt. 
Voeg nu achtereenvolgens het zelfrijzend bakmeel, de kaneel en een snufje zout toe aan je beslag. Klop dit goed door elkaar met je garde en schep dit mengsel in de ingevette brownievorm. Bak de carrot cake 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Als de baktijd verstreken is, haal je de carrotcake uit de oven en laat je hem in de vorm afkoelen. Doe ondertussen de Mon Chou, het restje boter, de poedersuiker en het zakje vanillesuiker in een beslagkom. Klop deze ingrediënten met een mixer goed door elkaar tot het een luchtig en romig geheel is. Dit duurt ongeveer 2 minuten op een lage stand. 
Bestrijk de afgekoelde taart met de frosting. Je kunt de carrotcake nu voorzichting in stukjes snijden en serveren. Eet smakelijk!

Hopelijk zullen jullie schatteboutjes net zo hard van al dit lekkers smullen als Sam. Mocht je, ondanks mijn suggesties, nog steeds niet weten wat je je kleintje voor moet schotelen tijdens de kerstdagen, laat het me dan even weten. Dat kan bij de comments of via een mailtje. Ik denk namelijk graag met je mee. Merry Christmas to ya'll! Ho ho ho...

Volg mij nu ook op BloglovinInstagramFacebook en Pinterest.

21 opmerkingen:

  1. Wauw.... Sam krijgt zo nog een luxere menu dan ikzelf haha!
    Hoe bedenk je het toch allemaal?!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, dankjewel. Ik weet het niet. Het komt gewoon zo bij me op :-)

      Verwijderen
  2. Dit ziet er lekker uit! :) Leuk ook dat je meerdere 'gangen' doet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel. Fleur en ik vonden die meerdere gangen wel goed passen bij een echt kerstmenu.

      Verwijderen
  3. Ik ben een kaaskop, geitenkaas vind ik HEERLIJK. Ik neem dat vaak ook als hoofdgerecht hoor

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij eten het ook regelmatig als hoofdmenu. Maar voor een kerstetentje vond ik het ook wel een fijn ingredient voor het voorgerecht,

      Verwijderen
  4. klinkt goehoed....
    mijn kind (12 he) zou alleen het toetje eten, bij de rest hoor ik hem nu al roepen, lust ik niet..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanks! Ai, wil hij zelfs niet proeven. Dat wordt hier nog wat over een paar jaar dan

      Verwijderen
  5. Ziet er weer heerlijk uit zeg! En ja, ik viel weer stijl achterover vd hoeveelheden die Sam weg weet te werken hihi. Een heel ei en twee stokbroodjes met geitenkaas zou bijna heel Olivia's hoofdgercht kunnen zijn ;) Overigens vind ik dat eitje wel heel leuk en simpel als voorgerechtje voor haar hier en heb ik net bedacht dat ik die carrotcake eens ga maken :))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanks! Het is echt zo'n vreetzak. Maarre, hij zat hier ook goed vol van hoor. Zeker proberen hoor die carrotcake. Supermakkelijk en lekker.

      Verwijderen
  6. Wat leuk gedaan zeg! De pompoenrissoto ga ik onthouden, goed idee!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Geen koters hier in huis maar ik ga het eens voor onszelf maken haha ziet er super lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat leuk gedaan, ziet er ook erg lekker uit! Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een leuke topic, heel cute en ook lekker voor ons toch ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wauw! Ik vind dat Sam al veel lust!! Het menu ziet er prima uit!!

    Morgen hoop ik het kersttopic te fabrieken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dat ziet er heerlijk uit allemaal! Vooral de risotto lijkt me lekker. Helaas ben ik de enige hier in huis die ervan houdt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh dat is balen. Gelukkig zijn we hier alledrie dol op risotto!

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...