vrijdag 27 december 2013

Sam 16 maanden

Gisteren was Sam precies 16 maanden. Eerder riep ik nog dat toen Sam eenmaal het jaar gepasseerd was, de ontwikkelingen elkaar minder snel opvolgden. Deze maand kan ik jullie het tegendeel melden. December stond namelijk in het teken van veranderingen.
Om te beginnen loopt Sam los. Eindelijk haha! Al maanden riepen Maarten en ik tegen elkaar dat het eraan zat te komen. Die zoon van ons besloot echter lekker rustig aan te doen. Maar goed, hij loopt. Yeah! Nog wel heel wiebelig en met veel kont- en knielandingen trouwens. Vind het bizar hoe groot hij eigenlijk al is, als hij naar me toe komt stappen. En dan te bedenken dat er kinderen zijn van de helft van zijn leeftijd die al stapjes zetten...
Verder lijkt Sam opeens zoveel te snappen. Heel handig! Als ik vertel dat we naar boven gaan, dan gaat hij voor de de deur naar de gang zitten wachten. Wanneer ik deze open, kruipt hij op z'n dooie akkertje de trap op. Als ik zeg dat hij naar bed gaat, schudt hij regelmatig met zijn hoofd van niet. En no way dat hij dan zelfstandig de trap op gaat. Sterker nog, in dat geval kan ik een spartelend Sammetje naar boven sjouwen die zich onderwijl probeert vast te houden aan de trapleuning. 
Wat ook heel geinig is dat als ik zeg dat hij zijn schoenen moet pakken, hij dat ook daadwerkelijk gaat doen. Vervolgens doet hij  driftige pogingen om ze aan te trekken. Superschattig! Ook brengt hij mijn schoenen als ik daarom vraag haha! Tevens kan hij van alles aanwijzen. Je hoeft hem maar te vragen waar Bumba is, of zijn poezen- of hondenknuffel en hij gaat erheen.
Sam begint ook de functies van verschillende voorwerpen te snappen. Zo weet hij precies dat er met een haarborstel, haren worden gekamt en met een tandenborstel, tanden worden gepoetst. Mini is heel ruimdenkend en voert deze handelingen nog liever bij ons uit dan bij zichzelf. Ik heb dus al diverse malen een tandenborstel in mijn huig gehad en de katten een opdonder met een borstel die meneer toevallig te pakken heeft gekregen. Note-to-self: opruimen die hap!
Ook het aankleden wordt makkelijker. Nou ja, soms! Als Sam in een goede bui is, krijg je armen aangereikt en probeert hij zelf z'n sokken aan te trekken of zijn muts op te zetten. Heerlijk om hem zo nu en dan zonder worstelen in de kleren te krijgen.
Wat ook tof is, is het gebrabbel van mijn monster. Mijn vriend en ik grappen weleens tegen elkaar, dat we nog even moeten genieten van het feit dat ons kind nog niet praat. Want man, man, wat een kabaal komt er uit Sam. Hele onverstaanbare verhandelingen worden er gehouden. En dat alles op vol volume. Maar echt, het is zo leuk om aan te horen. Temeer omdat hij er sinds kort diverse gebaren bij maakt. Niet dat die helpen om de boel te verduidelijken overigens. Het ziet er gewoon heel wijs uit haha!
Ik zou nog tig voorbeelden kunnen geven van wat Sam inmiddels allemaal kan en snapt. Dat doe ik niet want ik denk dat mijn punt duidelijk is. Mijn zoon wordt groot. Een echte dreumes met een eigen wil en mening. Ik vind het fantastisch om te zien hoe hij steeds iets nieuws ontdekt en hoe blij daarmee is. Hoewel ik de babytijd heel speciaal en bijzonder vond, vind ik dit stiekem nog net iets leuker.

Later vandaag maak ik de winnaars bekend van de gepersonaliseerde pakjes geboortemuisjes van De Ruijter. So stay tuned!

Volg mij nu ook op BloglovinInstagramFacebook en Pinterest.

20 opmerkingen:

 1. Wauw 16 maanden alweer en hij heeft inderdaad weer flink sprongen gemaakt zeg! Wat super dat hij nu al loopt en zoveel begrijpt, dat lijkt me inderdaad een hele leuke periode om mee te maken dus geniet er maar lekker van!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is echt superleuk haha! Retedruk ook, maar absoluut leuk :-)

   Verwijderen
 2. Ik had het stuk geschreven kunnen hebben haha! Nou ja, Olivia loopt nog niet. Ook op haar dooie gemakje dus (14,5 maand oud nu), wie weet redt ze die 16 maanden niet eens, we zullen zien ;) Dat snappen en helpen is echt heel herkenbaar. Zo grappig. Ze luistert nu ook vet goed naar haar naam. Enige jammere zijn de toegenomen driftbuien hier, en het gefrustreerd slaan met haar enkels op de grond als iets niet lukt, oeff.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gaat het hard hé? Lekker van genieten :) (maar dat doe je ook wel! haha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat zeker hard, poeh! Soms denk ik weleens: waar is die baby toch gebleven?

   Verwijderen
 4. Volgens mij als ze nu sprongen maken komt het ook allemaal tegelijk. En lekker alles op zijn tijd toch. Komt allemaal op zijn plek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, Sam heeft geen haast. En ach, uiteindelijk lopen ze allemaal. Ik wil ook niet zo'n moeder zijn die de hele tijd loopt te pushen.

   Verwijderen
 5. Super schattig! Lijkt me zo leuk om je kind zo te zien groeien en nieuwe dingen te zien doen, heerlijk! Kan niet wachten :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, thanks. Ik had vooraf niet gedacht dat het moederschap zo leuk zou zijn. Ben benieuwd naar die kleine van jullie!

   Verwijderen
 6. Ow: lopen! Een hele mijlpaal. Junior was ook zo laat, ook met 13-14 maanden. Ik vind het ook leuk dat ie ouder wordt en dan meer zelf kan. Juich dat iedere keer toe (nog steeds, hahaha). Toen verzorgen opvoeden werd, heb ik wel flink moeten wennen, hoor!! Hij blijft (nog steeds) grenzen verkennen en dus moeten we zo consequent mogelijk zijn. Biedt wel veel uitdaging, zo'n jongenskind begeleiden naar volwassenheid, maar er is niks mooiers om te mogen doen in het leven :)

  Sammetje komt er wel met zo'n ouders :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben zo trots haha! We hebben er even op moeten wachten maar eindelijk gaat hij stappen haha! Werd ook wel een beetje tijd natuurlijk ;-) Ik vond een baby ook echt superlief maar zo'n kleine aap is het helemaal. Ik ren er de hele dag achteraan maar ach. Ik moet in sommige dingen ook echt consequent zijn, het weet wat die kleine boys. Dankjewel, lief!

   Verwijderen
  2. Dat rondrennen is dan weer goed voor de lijn ;)

   Verwijderen
 7. Leuk dat hij loopt, nu ga je veel meer lichaamsbeweging krijgen door achter hem aan te moeten rennen :-)
  Geniet lekker van zijn ontwikkeling.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ga ik doen haha! Ik houd mijn hart vast, ik ren er nu al de hele dag achteraan.

   Verwijderen
 8. Wat goed dat hij loopt, opeens wordt het dan zo'n echt mens, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt hè! Ik kan naar hem kijken en inderdaad denken van: goh, het is echt een kindje nu.

   Verwijderen
 9. Awhh hij is echt snel gegroeid, of het jaar is gewoon zo snel gegaan. Cutey!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je verteld het zo beeldend dat ik er vooral heel erg hard om moest lachen toen ik las dat de katten niet veilig zijn voor de haarborstel. Mijn neefje liep met 10 maanden en ik dacht altijd dat dat heel normaal was, ik hoorde laatst dat het normaal is als een kind met 16 maanden loopt dus hij zit goed op schema dan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh jee lopen, nou hou je maar vast haha, Echt leuk al die mijlpalen, alleen jammer dat het allemaal zo snel gaat.

  Ik hoor ons nog roepen bij Tristan, zie je hem al naar school gaan? nou over 2 jaar gaat hij al naar de middelbare school (en ik word oud) haha

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...