donderdag 12 december 2013

Potty training

Tot enkele weken geleden riep ik dat ik me pas met het zindelijk maken van Sam zou gaan bezighouden als hij twee zou zijn. Eerlijk is eerlijk, ik vond en vind die luiers best handig. Een paar keer per dag verschonen en je hebt er verder weinig omkijken naar. Ik had dan ook niet zoals sommige moeders de behoefte om al te gaan trainen met een potje op jonge leeftijd. Het leek me een enorm gedoe. Daarbij, Sam loopt nog steeds niet los hè. Alles op z'n tijd!
Onlangs vertelde mijn moeder me dat ik heel vroeg zindelijk was. Met anderhalf jaar was ik dag en nacht droog. Mensen, ik viel bijna van mijn stoel van verbazing. Niet omdat het over mezelf ging maar omdat ik dat wel heel jong vond. Sam is namelijk 15,5 maand op dit moment en plast en kakt de hele dag door zijn luier vol. Het idee dat mijn zoon al bijna anderhalf is, bleef echter door mijn hoofd spoken. Vooral omdat mijn moeder het wel erg handig vond.
Onbewust hield ik zoonlief sindsdien in de gaten. En verrek, hij kroop altijd weg in een hoekje om vervolgens meurend weer tevoorschijn te komen. Hmmm! Ook roept hij bij een vieze luier tegenwoordig bah en pakt hij een schone luier van de stapel. Sinds een paar dagen wappert hij ook heel schattig met zijn hand voor zijn hoofd wanneer hij iets heeft geproduceerd. Grappig want ik doe dat altijd als hij heeft gepoept onder begeleiding van de nodige poeh poeh's. Er was dus blijkbaar wel een zekere bewustheid van zijn plas- en kakgedrag aanwezig bij mijn mini.
Ik besloot niet op de feiten vooruit te lopen aangezien Sam natuurlijk nog erg jong is. Daarnaast wees mijn schoonmoeder me er fijntjes op dat het zindelijk maken van mijn vriend een helse klus was geweest. Iets met plaswekkers en een kleine blaas ofzo. Het zou dus zomaar kunnen dat die zindelijkheid van zoonlief nog enorm lang op zich laat wachten. Wel besloot ik dat een rustige kennismaking met het fenomeen pot geen kwaad kon. Al was het alleen maar om te leren hoe je een paar minuten rustig ontspannen kan zitten. Dat is sowiesoso al een moeilijke kwestie voor mijn kleine tornado.
Toevallig hebben we sinds kort een hele fancy pot in huis van het merk DotBaby. Dit is een 3-in-1 potje welke je kunt ombouwen van gewone pot naar opstapje en toilettrainer. Superhandig! Toen ik hem binnenkreeg heb ik hem direct in het toilet neergezet. In eerste instantie omdat de kleur turquoise van het hengsel en het anti-slip gedeelte precies matchte bij de inrichting van ons toilet. (De dot.pot is overigens ook in de kleuren groen, grijs, rood en oranje verkrijgbaar!) Pas later bedacht ik me dat het misschien handig was om zo'n gevaarte voor het grijpen te hebben.
De afgelopen weken heb ik zoonlief regelmatig op het potje gezet. Niet om echt te oefenen maar om een beetje awereness te creeëren. Overdag gaat Sam zo nu en dan met mij mee naar de wc omdat dat nu eenmaal makkelijker is dan hem ondertussen het halve huis te laten afbreken. Wanneer ik mijn ding doe, zit hij op zijn eigen pot. Meestal met al zijn kleertjes aan maar soms ook met zijn broek uit. Meneer kan tegenwoordig zelf zijn broeken uittrekken dus we zien hier regelmatig een jochie met blote beentjes voorbij komen. Kleine moeite dus om Sam zo mee te nemen naar het toilet. Ik bedoel, je kunt niet vroeg genoeg zijn toch?
De eerste kennismaking met de heuse dot.pot was hilarisch. Je kunt hem uit elkaar halen en Sam rukte gelijk de toiletverkleiner eraf en mikte een lading Duplo erin. Helemaal happy met zijn nieuwe opbergplek. Vervolgens keerde hij de hele handel om en ging daarna zelf in de pot zitten. Oké... Een paar dagen liet ik hem zijn gang gaan onder het motto leren doe je spelenderwijs. Toen besloot ik Sam er eens op te zetten met een boekje en er zelf naast te gaan zitten. Enkel om hem te leren rustig te blijven zitten. 
Tja, in die fase zitten we nog steeds haha! Wel heb ik inmiddels bereikt dat meneer daadwerkelijk op zijn plek blijft. Geloof me, dat was superlastig. Sam bleef ervan overtuigd dat die pot een opbergplaats was voor van alles en nog wat. Toch blijf ik het volhouden zonder te pushen. In principe vind ik dat kinderen zelf moeten aangeven wanneer ze toe zijn aan zindelijk worden maar ik zie wel heil in een beetje sturing. Er valt immers weinig aan te geven als je geen benul hebt van zaken als een potje of een toilet. Tenminste, dat is mijn lekenredenatie. Voorlopig laat ik het hierbij en over een paar maanden zet ik hem eens in zijn blote gat op dat ding. 
We zijn in ieder geval erg blij met de dot.pot. Alleen al vanwege het vernuft dat je de plas en poep gemakkelijk kunt lozen doordat je de opvangbak kunt losklikken. Met de tuit kun je zo de hele handel in het toilet deponeren. Even een billendoekje erdoor en je bent voorlopig weer good to go. Mocht je dit handige potje nu ook wel zien zitten dan kun je het bestellen bij Oogappel voor 39,95 euro. Wat mij betreft is het een absolute aanrader!

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Oogappel.

Volg mij nu ook op BloglovinInstagramFacebook en Pinterest.

18 opmerkingen:

 1. Ik was geloof ik ook al vroeg zindelijk. Ben benieuwd hoe ik daar straks allemaal mee om ga. Zijn potjes trouwens altijd zo duur?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor. Ik heb mijn potje bij de Prenatal gekocht. Was 5 euro. Bij de Ikea kosten ze zelfs maar 2.50 en die zijn geweldig!

   Verwijderen
 2. Vroeger moest dat allemaal wat minder luxe, gewoon op de grote pot hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Junior heeft het potje dat oma ons leende nooit gebruikt, uiteindelijk. Ik nam hem om dezelfde redenen als jij mee naar de wc en van het een kwam het ander. Ik weet het niet meer precies, maar volgens mij was ie toen ruim 2 jaar was en.... hop... dag en nacht zindelijk binnen een dag (plaste wel eens in bed als ie ziek was ofzo)....

  Van mij hoeft dat gedril en getrain ook niet zo. Ik wacht altijd af tot Junior er zelf mee aan komt zetten en dan bekijken we wel hoe en wat. Net als jij dus. No pressure :) Lekker flex...

  PS: ik heb mijn blognaam gewijzigd:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal je blognaam straks even aanpassen!

   Verwijderen
 4. Van de zomer hebben wij ook geprobeerd om Senna zindelijk te maken. Niet gelukt helaas :-) ook al geeft hij wel aan wanneer hij moet poepen of plassen, van het potje wil hij niets weten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lastig! Ik houd mijn hart vast als wij aan de beurt zijn.

   Verwijderen
 5. Ahh wat een handig potje lijkt mij dat, gelukkig is mijn zoontje pas 6,5 maand dus ik doe het nog even met de o zo handige luiers haha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier houden we het voorlopig ook nog even bij luiers. Ik doe het rustig aan haha! Sam is ook nog harstikke jong. Eerst maar eens leren sti zitten ;-)

   Verwijderen
 6. Jimmy wil absoluut niet op het potje, plassen doet hij op de ws, maar poepen pfff dat blijft hij maar weigeren, en het ergste is hij vind het niet erg om met een poep luier rond te lopen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt me zo moeilijk, als ze een poeprboek niet erg vinden. Succes!

   Verwijderen
 7. Niet vergeten dat het bij meisjes sneller ontwikkelt dan bij jongens. Het is namelijk een soort van rijping in de hersens voordat ze pas zindelijk kunnen zijn. Trainen heeft weinig nut als dat gedeelte nog niet rijp is zeg maar. Hier was Emily met 1 jaar en 9 maanden zindelijk. Ook vrij snel. Zij vroeg er met anderhalf jaar al echt om dat ze zindelijk wilde worden. Mila begint nu poep in haar luier vies te vinden. Wil dan niet meer zitten en roept dan poep. Ook wel een beginteken. Ik wacht nog even tot het voorjaar voordat ik begin. Vind ik altijd iets makkelijker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoorde dat onlangs al inderdaad. Toch schijn je al eerder met zindelijkheid aan de slag te kunnen. Je moet je kind dan leren lezen ofzo. Ik weet er ook het fijne niet van en ik ga daar ook echt niet beginnen maar een vriendin boekt hier hele goede resultaten mee. Maar goed, ik vind luiers nog wel prettig dus ik houd het enkel bij leren stilzitten op het potje haha! Sam komt tegenwoordig een schone luier brengen en roept de hele tijd bah. Dat was ook mijn planning, lijkt me zo'n gedoe anders met al die kleren aan. We zien wel hoe het loopt. No pressure!

   Verwijderen
 8. Ha, hier duurt het nog eventjes, maar ik onthoudt dit product, ziet er handig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Voor ons ook nog ver weg maar deze ziet er leuk uit:)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een handig ding!
  F wil nog helemaal niks weten van het potje... Dus ben benieuwd hoe het bij haar gaat lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sam vindt het vooral leuk om dingen in te stoppen haha! Maar goed, het komt vanzelf :-)

   Verwijderen
 11. Hier ook een potje in huis. Blokjes erin doen is heel leuk en bijna elke middag na haar slaapje gaan we er even op zitten (in blote billen, zij, ik ernaast, aangekleed haha) en wat lezen of blokjes stapelen. Ik hoop op een geluksplasje, maar dat is al een maand of vier tevergeefs. Ach ja, het komt wel. Voorlopig ben ik al blij dat ze er rustig op zit, blijft zitten en het niet eng vond. De eerste keer met blote billen vond ze het echt heel eng namelijk.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...