zaterdag 14 december 2013

Gestoofde kip met krieltjes en kerstomaatjes



Toen ik de bovenstaande foto op Instagram plaatste en voorbij liet komen in mijn Instagram diary #2 werd er massaal gevraagd om het recept. Oorspronkelijk had ik niet het plan om dit gerecht te delen op mijn blog maar ik vond het ook een beetje lullig om jullie verzoek te negeren. Het heeft even geduurd maar vandaag ga ik dan toch vertellen hoe je deze lekkere maaltijd bereidt.
Ik heb deze schotel bereid in een hele grote pan, een zogenaamde casserole. Mocht je niet een pan van dit formaat in huis hebben, halveer dan de ingrediënten en maak een kleinere portie klaar. Uiteraard kun je ook gewoon zo'n pan kopen. Ze zijn vrij duur maar mijn exemplaar kocht ik een aantal jaar geleden voor een paar euro bij de kringloopwinkel.

Ingrediënten voor 4 à 5 personen:

1 kilo kippenpootjes
8 sjalotten
700 gram krieltjes
125 gram spekreepjes
250 gram kerstomaatjes
5 knoflooktenen
bouillonblokje
200 ml water
klontje boter
olijfolie
peterselie
paprikapoeder
zwarte peper
zout

Wrijf de kippenpootjes in met zout en peper en laat ze even rusten. Hoe langer, hoe beter. Ik heb ze een uur op het aanrecht laten staan voordat ik ze de pan in mikte. Pel ondertussen de sjalotten en maak de krieltjes goed schoon. (Je kunt eventueel ook voorgekookte krieltjes gebruiken als je geen zin hebt om te schrobben!) Je kunt er trouwens voor kiezen om de grotere sjalotten en aardappeltjes te halveren.
Verhit in de casserole een klontje boter samen met wat olijfolie. Bak de spekblokjes uit en schep ze nadien uit de pan. Bestrooi de kippenpootjes met paprikapoeder en bak ze in hetzelfde vet rondom bruin.
Trek een bouillon van 200 ml water en een bouillonblokje. Terwijl je dat doet leg je de salotten en knoflooktenen rondom de kip om even mee te bakken. Na ongeveer 5 minuten schenk je de bouillon in de pan erbij. Voeg vervolgens de krieltjes toe.
Breng het geheel op middelmatig vuur aan de kook. Stoof de kip en krieltjes met het deksel op de casserole in 35 tot 40 minuten gaar. Vergeet niet om zo nu en dan de kippenpootjes even om te draaien.
Als de tijd verstreken is, doe je de kerstomaatjes en uitgebakken spekreepjes erbij. Laat het gerecht dan nog even 5 minuten door stoven. Voeg nu naar smaak peper en zout toe en schep de hele handel nog even om. Tot slot nog wat peterselie over de hele mikmak strooien en smullen maar. Eet smakelijk!

Volg mij nu ook op BloglovinInstagramFacebook en Pinterest.

18 opmerkingen:

  1. Jippie! Mijn dank is groot en ga dit zeker ergens in de komende weken uitproberen, thanks!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Namens mijn man enorm bedankt voor het plaatsen van dit recept. Hij is helemaal dol op kippenpootjes en ging al watertanden toen hij dit plaatje voorbij zag komen hihi... Ik laat je weten zodra ik hem gemaakt heb!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hah de kringloop is amazing he! Lekker receptje! XX

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja! Ik moet binnenkort weer eens langs. Na de Kerst als iedereen daar zijn cadeautjes heeft gedumpt haha ;-)

      Verwijderen
  4. Ziet er heerlijk uit, fijn dat je de recept met ons deelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh jummie, dit ziet er heerlijk uit! :)
    Wil dit zeker een keertje maken!

    xoxo
    www.its-dash.com

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oeh, dit ziet er zo lekker uit! Dit ga ik wel proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hmmm wat ziet dit er heerlijk uit zeg!
    X

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...