donderdag 12 april 2012

Noedelsalade met zalm in sesam en korianderolie


Vanavond maakte ik noedelsalade met zalm in sesam en korianderolie. Dit zijn twee recepten uit het kookboek Koken met Karin [zónder pakjes & zakjes]. Dit kookboek kocht ik zo'n twee jaar geleden en ik heb bijna alle recepten al wel eens bereid. Dit boek is dus zeker een topper!
Dit is mijn favoriete manier om zalm klaar te maken. In dit kookboek wordt bij het recept van zalm in sesam de tip gegeven om deze te serveren met de noedelsalade. Een overheerlijke combinatie, al zeg ik het zelf.
Zoals gewoonlijk heb ik mijn eigen draai gegeven aan de recepten. Mijn versies kun je hieronder vinden.

Ingrediënten voor 2 personen:

noedelsalade:
125 gram eiernoedels
1/4 winterpeen
1/4 komkommer
2 bosuitjes
1/2 eetlepel sesamzaadjes
koriander
knoflook
rode peper
limoensap
1 1/2 eetlepel sojasaus
1 eetlepel bruine basterdsuiker
1 eetlepel sesamolie
handje ongezouten pinda's

zalm:
2 zalmfilets
sesamzaadjes
1 eetlepel sesamolie
50 ml olijfolie
zonnebloemolie
zout
zwarte peper
koriander
limoensap

Breng een pan water met een snufje zout aan de kook. Wanneer het water kookt, voeg je pas de eiernoedels toe. Kook de noedels in ongeveer 5 minuten beetgaar. Giet de noedels af in een vergiet en spoel ze af met koud water.
Verwijder het zaad en de zaadlijsten uit de rode peper en snij deze in kleine stukjes. Wikkel vervolgens de pinda's in een theedoek en sla op het aanrecht de pinda's in stukjes. Doe de stukjes peper en pinda in een kom en voeg daar ook een flinke snuf knoflook, de sojasaus, 2 eetlepels limoensap, de bruine basterdsuiker en de sesamolie aan toe. Meng dit samen met de noedels goed door elkaar.
Snij nu de winterpeen in dunne reepje, de bosuitjes in ringetjes en de komkommer in halve schijfjes. Besprenkel de reepjes winterpeen met wat limoensap om te voorkomen dat ze verkleuren! Voeg de gesneden groente ook aan de kom toe en meng het geheel nogmaals goed door elkaar. Zet de kom met salade nu weg voor minimaal een uur.
Verwijder het vel van de zalmfilets en bestrooi ze met zout en zwarte peper. Wrijf de zalm daarma in met sesamolie. Strooi nu de sesamzaadjes op een bord en wentel de filets er net zolang in tot ze geheel bedekt zijn. Laat de zalm 10 minuutjes op het bord liggen.
Meng in een klein schaaltje 50 ml olijfolie met koriander. Voeg net zoveel koriander toe tot je een dunne saus krijgt. Breng de saus op smaak met zwarte peper, zout en een kneepje limoensap. Verdeel de korianderolie over twee borden.
Bak in een droge pan een 1/2 eetlepel sesamzaadjes onder voortdurend omscheppen goudbruin. Schep de noedelsalade in een serveerschaal en bestrooi met de gebakken sesamzaadjes.
Laat een koekenpan op hoog vuur warm worden. Doe een scheut zonnebloemolie in de pan en laat ook de olie gloeiend heet worden. Draai het vuur iets lager en leg de zalmfilets in de pan. Bak de vis aan beide kanten 2 minuten. Schep de zalmfilets uit de pan en leg ze op de borden met korianderolie. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...