zondag 22 juni 2014

Mosterdsoep met knoflook, peterselie en spekjes





Er staat hier regelmatig soep op het menu de laatste tijd. Niet in de minste plaats omdat Sam dol is op allerhande variaties van dit gerecht. Onder het motto soep kan ik hem alles voorschotelen. Ideaal! Meneertje beukt er ook graag een aantal bruine oerboterhammen bij weg. Tja, wat wil je nog meer als moeder. Ook mijn zwangere lijf kan licht verteerbare maaltijden wel waarderen de laatste tijd. Gelukkig zijn de mogelijkheden eindeloos wat betreft het maken van overheerlijke soepjes.
Eén van mijn persoonlijke favorieten is mosterdsoep met knoflook, peterselie en spekjes. Het liefst combineer ik deze soep met een frisse salade. Vandaag deel ik het recept dat ik altijd gebruik voor het bereiden van dit gerecht. Hopelijk valt het bij jullie in de smaak. Enjoy!

Ingrediënten voor 4 kommen soep:
zoete ui
2 knoflookteentjes
100 gram spekreepjes
20 gram boter
175 gram kruimige aardappels
3 eetlepels grove, pittige mosterd 
750 ml melk
zwarte peper 
bosje verse peterselie 

Pel en snipper zowel de zoete ui als de knoflookteentjes. Schil daarna de aardappels en snijd ze vervolgens in blokjes. Ik gebruik in verhouding wat meer aardappels omdat ik de soep vrij gebonden wil hebben zodat Sam het gemakkelijk kan eten. Voor een iets lichter soepje gebruik je 125 gram aardappels. 
Smelt de boter en bak daarin de ui en knoflook glazig. Voeg daar vervolgens de aardappelblokjes en alvast een eetlepel mosterd aan toe. Bak het geheel nog 3 minuten alvorens je de melk erbij schenkt. Breng de hele mikmak aan de kook en draai dan jet vuur laag. Laat de soep een minuut of 25 op laag vuur koken. (Als je iets in melk kookt, heeft het twee keer zolang nodig om te garen!)
Bak ondertussen de spekreepjes uit in een aparte pan. Het is niet nodig om daarvoor extra olie of boter te gebruiken omdat spek kan garen in het eigen vet. Wel even een pan gebruiken met een fatsoenlijke anti-aanbaklaag. 
Breng de soep op smaak met flink wat zwarte peper en fijngehakte peterselie. Jank daarna de staafmixer erdoor zodat je een mooie, gladde soep krijgt. Tot slot kun je de gebakken spekjes toevoegen. In principe is het niet nodig extra zout toe te voegen doordat je spek verwerkt in dit gerecht maar proef even voor de zekerheid. Indien je deze soep maakt zonder spekjes is een snufje zout wel aan te raden. Serveer de soep in kommen met een takje peterselie bovenop. Eet smakelijk!

Volg mij nu ook op BloglovinInstagramFacebook en Pinterest.

5 opmerkingen:

  1. Ik zag volgens mij de foto gisteren of zo al ergens voorbij komen (volgens mij Facebook) en toen dacht ik nog "hopelijk komt het recept ook" , thanks! x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jammie, ziet er goed uit meid, wanna try this one!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klinkt als een heerlijk soepje! Ik ben alleen niet zo van de spekjes, maar daar is gelukkig makkelijk wat aan te doen ;).

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...