dinsdag 24 juni 2014

De (on)gelukkige huisvrouw...

Begin juni deelde ik enkele huishoudelijke bekentenissen op mijn blog. In dat artikel sprak ik mijn hoop uit dat niemand het in zijn of haar hoofd zou halen mij te taggen voor de tag De gelukkige huisvrouw. Stom van mij om dat te zeggen want dat is vragen om gedonder, haha! Uiteraard kon lieve grapjas Priscilla het niet laten deze vragen aan mij door te spelen. Tja, ik moet haar nageven dat ze gevoel voor humor heeft! Afijn, wie A zegt, moet ook B zeggen. Vandaag deel ik dus mijn antwoorden op tal van huishoudelijke vragen. En nee, ik wens geen commentaar op mijn oerslechte huisvrouwschap want ik had jullie gewaarschuwd. Lezen jullie mee?

Wat zijn je drie likes in het huishouden?
Likes? Kom op mensen! Er is toch niets te liken aan het huishouden. Al dat gepoets, is wat mij betreft noodzakelijk kwaad. Ik haat in principe alles dat met het huishouden te maken heeft. Het enige dat ik leuk vind om te doen, is een beetje kokkerellen. Mijn top-3 bestaat dus uit koken, koken en koken. 

Wat zijn je drie dislikes in het huishouden?
Ik kan echt niet kiezen mensen. Ik vind werkelijk alles verschrikkelijk! Daarbij komt dat de klusjes die ik zo verafschuw meestal worden gedaan door Maarten. De zaken waar ik een enorme grafhekel aan heb zijn: het toilet schoonmaken, afwassen en het bed verschonen. De plee soppen vind ik ergens gewoon goor. Daarbij ben ik niet diegene die alles onder staat te spetteren dus tja, dat vind ik stiekem een mannentaak. Wij hebben geen vaatwasser dus afwassen dient oldskool met een teiltje en borstel te gebeuren. Niets mis mee, ware het niet dat dat als kind mijn huishoudelijke taak was. Na al die jaren van vuile vaat wegwerken, ben ik het domweg kotsbeu. Logisch toch? En een tweepersoonsbed verschonen, vind ik een enorm gehannes. Ik krijg nooit het dekbed fatsoenlijk in de hoes. Maarten is 30 centimeter groter dan ik en heeft lange armen en benen. Hij goochelt binnen vijf minuten een schoon bedje tevoorschijn. Wat een topper!

Hoe ziet het schematische huishoudrooster eruit? Zit dit in je hoofd of staat het ook papier?
Serieus, bestaat dat? Een huishoudrooster? Ik ben niet eens in staat een agenda bij te houden. Ook hangt er al drie jaar een niet ingevulde verjaardagskalender op ons toilet. Wij gebruiken geen huishoudrooster. Dat hoeft ook niet want huishouden is eigenlijk heel simpel. Stinken, vlekken en plakken zijn fantastische graadmeters. Zodra je één van die dingen constateert ga je aan de slag. Verder kunnen er ook dingen op of weg zijn. Zodra je daar achter komt, los je het op. Voilà!

Welke ruimte levert je de meeste kopzorgen op?
Ons huis is regelmatig een bomexplosie maar ik vertik het om me daar m'n mooie hoofdje over te breken. Ik maak me dus nergens zorgen om al weet ik zo één, twee, drie geen fantastische manier om Sam's speelgoed enigszins geordend op te ruimen. Daar denk ik dus weleens over na. Tevens is de half wegrottende inhoud van de koelkast een terugkerend probleem. Maar goed, dat is gewoon een kwestie van je zintuigen gebruiken om een voedselvergiftiging te voorkomen. Inmiddels weet ik dat wanneer ham groen is en een smoothie naar alcohol smaakt, je het beter de prullenbak in kunt bonjouren. 

Hoe ziet de taakverdeling eruit tussen man, vrouw en eventuele kinderen?
Sam en ik maken de rommel en vriendlief ruimt het op. Nee hoor, de werkelijkheid is iets minder zwart-wit alhoewel Sam natuurlijk nog geen poot uitsteekt. Wel moet ik bekennen dat Maarten meer van het daadwerkelijke schoonmaken is en ik meer van het opruimen. Het feit dat onze zoon altijd 'papa' roept als hij de stofzuiger ziet, zegt genoeg. We hebben niet echt een vaste taakverdeling maar het komt erop neer dat ik altijd kook, de boodschappen haal en de badkamer schoonmaak. Verder houd ik me bezig met schone was opruimen, dingen op de goede plek zetten en alles een beetje herorganiseren als er weer eens een bom is ontploft in ons huis. Maarten doet de afwas, stofzuigt, doet de was en maakt het toilet schoon. Verder pakken we dingen aan zoals het uitkomt volgens het plakken-stinken-vlekken-kwijt-principe. Ik moet toegeven dat het in de praktijk totaal niet werkt maar we zijn verdomd gelukkig. 

Welke bijdrage leveren de kinderen aan het huishouden?
Zoals ik al zei, is Sam diegene die dingen vies maakt of overhoop trekt. Hij is de spil van ons huishouden. Zonder hem hoefden we alleen zo nu en dan ergens een doekje langs te halen en eten te koken. Ik doe overigens weleens een poging om hem bij te brengen dat blokjes best terug in de mand kunnen en dat broodkorstjes niet op de grond horen en dergelijke. Tot op heden kijkt hij me aan alsof hij water ziet branden. Toch houd ik vol want misschien heeft hij wel de huishoudelijke genen van papa geërfd. Only God knows!

Wat zijn je favoriete huishoudelijke producten?
Uhhh... deze vraag moet je misschien niet aan mij stellen. In principe maak ik alles schoon met glasex en keukenrol dus dat zijn wel essentiële items hier in huis. Glasex werkt overigens ook prima op andere oppervlaktes dan glas. 

Krijg je weleens hulp in de huishouding? Zo ja, van wie krijg je die hulp en waarmee word je geholpen?
Soms helpen mijn schoonouders. Zo helpt de vader van Maarten regelmatig met de tuin bijhouden. Mijn schoonmams vraagt standaard als ze hier is of ze iets voor me kan betekenen. De ene keer doet ze de afwas, de andere keer helpt ze Sam's kamer op te ruimen en een volgende keer strijkt ze bijvoorbeeld de schone was. Echt superfijn! Zeker gezien het feit dat mijn schoonmoeder een soort van poetsgoeroe is waar ik veel van kan leren. Als wij in huize In a flow around the world niet weten hoe we iets huishoudtechnisch moeten aanpakken, weten we niet hoe snel we deze hulplijn moeten inschakelen, haha!

Je schoonmoeder kondigt via de telefoon aan dat ze in de buurt is en even op visite komt. Wat doe jij?
De afwas laten staan... Nee hoor, dat is een grapje! Ik ga niet speciaal opruimen. Mijn schoonmoeder weet dat ik een huishoudelijke ramp ben en ik ga me niet beter voordoen dan dat ik ben. Ze mag van mij altijd gewoon alle kasten open rukken dus ze weet hoe de vork in de steel zit. Gelukkig heb ik wel een leuk karakter ;-)

Wat is je ultieme tip voor andere huisvrouwen?
Als je dood bent, zullen mensen je niet herinneren om je schone huisje. Het zou zonde zijn om er over vijftig jaar achter te komen dat je heel veel leuke dingen hebt gemist omdat je altijd aan het poetsen was. Enne, kinderen kunnen prima tegen een beetje viezigheid. Goed voor de weerstand! Maak je dus vooral niet te druk om het huishouden en durf te leven! Yolo! Of zoiets, whatever...

Volg mij nu ook op BloglovinInstagramFacebook en Pinterest.

18 opmerkingen:

 1. Hahaha zo mee eens! Een steriel huis vind ik wel het minst belangrijk in mijn leven! Eerst plezier hebben en gelukkig zijn.. en als ik tijd over heb ruimen we eens wat op ;-) en nee mijn huis is geen puinhoop !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh dit voelt heel fijn. Thanx voor deze blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, leuk om te lezen! Ik geniet ook liever van het leven dan dat mijn stekje er altijd perfect uitziet. Ik doe het huishouden omdat het moet, niet omdat ik er plezier aan heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Huishouden heb ik nooit begrepen. Mijn moeder had vaste dagen voor alles. Ik heb een huisman en hij maakt schoon als iets vies is. Gaat afwassen als het aanrecht vol staat. Doet de was wanneer de wasmand vol zit. Zoiets... Hahah, wat je zegt: Essentieel zijn een keukenrol en glassex. Werkt voor alles!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weetje wat ook een like is,
  dat iemand anders het doet, of als het gedaan is en je daarvan kan genieten...
  Ik liep deze week over mijn stoffige vlekkerige trap en dacht zou toch wel weer fijn zijn als ik iemand kon betalen die het deed (bloos)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha ik voel me ineens een hele goede huisvrouw. Zelfs nu ik om me heen kijk en puinhoop zie. Want ik weet dat het vanaf overmorgen weer beter wordt. Maar je hebt helemaal gelijk. Mensen onthouden je niet om je schone huis. Je kunt er beter een troep van maken, dat geeft meer gespreksstof hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het antwoord op de laatste vraag is ook de mijne maar dan beter verwoord dan ik het had haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh, wat ben ik blij te lezen dat ik niet de enige ben! Ik vind het wel zo ontzettend stom om te doen dat huishouden. Ipv Glasex heb ik een plantenspuit gekocht en doe daar water met wat allesreiniger in. Een nat vaatdoekje om het weer af te nemen en je huis ruikt in no time weer schoon en is weer wat schoner.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Volgens mij werkt ons huishouden precies hetzelfde. Wij werken ook volgens het, plakken-stinken-vlekken-kwijt systeem, werkt helemaal prima. Ons huis is zeker niet woonmagazine waardig, maar hé, wij wonen er prima en zijn er gelukkig ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hahaha.... Geweldig! Gelukkig ben ik niet de enige die een hekel heeft aan het huishouden. Goede laatste tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben geen huisvrouw en zal het nooit worden ook. Blij te lezen dat ik niet de enige ben die een hekel heeft aan het huishouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Haha, mooi ik ben dus niet de enige die wel eens een vlekkerige vloer heeft, producten over de datum of stof op de kasten. Wat een opluchting! Mijn moeder is een echte schoonmaakfreak en die genen heb ik helaas niet meegekregen van haar!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hahaha leuk dat je hem toch gedaan hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. He wat leuk! Ik heb dit voor vanmorgen staan (had ik ingeplant staan zag deze tag bij Nicole). Wat een heerlijke antwoorden weer ik heb ook echt een hekel aan het huishouden x

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Due ultieme tip vind ik wel wat!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heb deze tag met een brede glimlach gelezen, wat heb je het leuk ingevuld. Zelf ben ik ook geen fan van huishouden.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...