zondag 14 juli 2013

Babyrecepten

Sam heeft nogal wat issues met eten. Hij wil namelijk niet gevoerd worden en hij is ook behoorlijk kieskeurig. Het kan zomaar zo zijn dat hij iets de ene dag wel lust en de andere dag niet. Aangezien je als moeder toch graag wil dat er wat voedsel je baby in gaat, haal je alles uit de kast. Zo sta ik dus regelmatig in de keuken om voor Sam een voorraad eten te koken om in mijn vriezer te stashen. Inmiddels begin ik zijn voorkeuren te kennen en daar probeer ik een beetje op in te spelen. Natuurlijk blijf ik hem allerlei nieuwe dingen aanbieden maar als hij echt weinig gegeten heeft op een dag dan mag ik graag een succesnummer uit mijn diepvries trekken. 
Eerder plaatste ik al een aantal babyrecepten voor fruithapjes. Vandaag deel ik drie recepten om een babyproof hoofdgerecht op tafel te mikken. Het betreft recepten die door Sam zijn goed gekeurd dus dat wil heel wat zeggen haha! Ik hoop dat andere mama's van eigenzinnige eters er wat aan hebben. Twee recepten komen trouwens uit het babykookboek Opperdepop van AH. Ik kreeg dit boek in mijn kraamweek cadeau en ik vind het een absolute aanrader. 


Omdat Sam erg graag zelf wil eten, maak ik regelmatig iets voor hem klaar dat hij zelf goed kan vasthouden. De bovenstaande tonijnkoekjes zijn erg geschikt voor babyhandjes. Ik maak er meestal een stuk of twaalf tegelijk zodat ik een voorraadje (ongebakken) kan invriezen. Ik serveer deze koekjes met wat losse stukjes groente die ik toevallig in huis heb.

Ingrediënten voor 12 stuks:

500 gram kruimige aardappels
2 blikjes tonijn
2 eieren
2 eetlepels peterselie
olijfolie
groente naar keuze

Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Kook ze vervolgens gaar in ongeveer 15 minuten. Prak ondertussen de tonijn fijn in een kom. Wanneer de aardappels gaar zijn, stamp je ze fijn met een pureestamper. Meng de aardappelpuree, tonijn, peterselie en de eieren door elkaar tot er een glad mengsel ontstaat. 
Vorm 12 balletjes en druk deze vervolgens plat met je handpalm. De tonijnkoekjes zijn nu klaar om gebakken te worden. Verhit hiervoor wat olijfolie in een koekenpan en bak ze 2 à 3 minuten per zijde.



Sam eet graag pasta en per toeval ontdekte ik dat hij dit recept erg lekker vond. Ook dit gerecht serveer ik met groente die ik toevallig in huis heb. Deze keer was dat zachte gekookte courgette. Om het af te maken heb ik er wat geraspte Parmezaanse kaas overheen gedaan zodat het wat smeuïger wordt.

Ingrediënten voor 2 porties:

50 gram tricolore fusilli 
40 gram gehakt
2 gepelde tomaten uit blik
eetlepel tomatenpuree
eetlepel Italiaanse kruidenmix
olijfolie
groente naar keuze

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak ondertussen het gehakt rul in een kleine scheutje olijfolie. Voeg daar vervolgens de gepelde tomaten aan toe en duw deze fijn met een houten lepel. Daarna kun je de tomatenpuree en de Italiaanse kruiden erdoor roeren. 
Meng de saus en de gekookte pasta door elkaar in een kom en jank vervolgens de staafmixer door het geheel. Ik pureer het grof zodat Sam went aan stukjes in zijn eten. Rasp er voor het serveren wat Parmezaanse kaas over. (Je kan natuurlijk ook geraspte kaas erover strooien. Ligt eraan wat je in huis hebt.)



Dit is een grote favoriet van Sam! Het gaat om stukken aardappelomelet met broccoli en ham uit het kookboek van de Appie. De enige toevoeging die ik aan dit recept heb gedaan zijn de de Italiaanse kruiden. Vanaf een maand of 10 mag je baby's namelijk laten wennen aan het eten van milde specerijen. 

Ingrediënten voor 3 porties:

150 gram aardappel
150 gram broccoli
2 eieren
2 plakjes schouderham
25 gram geraspte kaas
grote eetlepel Italiaanse kruidenmix
olijfolie

Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Breng de aardappels aan de kook in een pan met water. Snijd ondertussen de broccoli in roosjes en voeg deze na ongeveer 8 minuten toe aan de pan met aardappels. Kook het geheel nog 7 à 8 minuten door. Stamp dit daarna fijn met een pureestamper.
Klop de eieren los in een kom en snijd de ham in kleine stukjes. Meng de puree, de eieren, de ham, geraspte kaas en de Italiaanse kruiden door elkaar. Verhit vervolgens wat olie in een kleine koekenpan. Schenk het mengsel in de pan en bak de omelet 3 minuten per zijde. (Indien je het lastig vindt hem om te keren kun je een met olijfolie of bakspray ingevet bord gebruiken.) 
Snijd de omelet in parten en serveer met bijvoorbeeld partjes tomaat voor wat extra kleur op het bord.

4 opmerkingen:

  1. Zo wat een mazzel heeft je kleintje met zo'n moeder. Hier hebben we gelukkig 3 heel gemakkelijke eters in huis, want met mijn kookkunsten zou ik ze waarschijnlijk niet hebben kunnen verleiden als ze moeilijke eters waren geweest :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanks :-) Lijkt me wel heerlijk zeg van die makkelijke eters!

      Verwijderen
  2. Wat Jane zegt: Sam boft maar met een mama die van alles probeert! Maar goed ook hoor, denk ik, om een kind zoveel mogelijk te laten proeven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vind het inderdaad erg belangrijk om hem in aanraking te brengen met veel verschillende smaken.

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...