zondag 7 juli 2013

Slaapgedoe's Nachts slaapt Sam over het algemeen genomen wel prima. Overdag is het een ander verhaal. Vanaf het moment dat hij vaker wakker was, waren die slaapjes een gedoe. Soms ging het een paar weken goed dan was het weer bal. Een paar weken geleden was het weer een enorme puinhoop. Meneer wilde namelijk niet slapen. Gewoon. Helemaal. Niet. Best lastig, als je baby bent. Je hebt dan namelijk af en toe best een tukkie nodig. 
Aangezien ik Sam altijd op verzoek heb gevoed, hebben wij nooit echt een duidelijk schema gehad met slaapjes en voedingen. Wel structuur overigens maar geen tijdplanning. Al een tijdje zaten wij op twee dutjes per dag toen Sam weer begon te spoken. Hij sliep dan een keer tussen de middag en een keer aan het einde van de middag. Het eerste slaapje ging dan steeds wel aardig maar het slaapje daarop was één groot drama. Sam was namelijk nog niet moe op dat moment maar hij trok het ook niet op die ene keer slapen zo vroeg op de dag. Onder het avondeten was hij vervolgens zo moe dat hij geen hap meer nam en daarna was er geen land meer met hem te bezeilen. 
Toen ik het helemaal zat was, besloot Sam opeens uit zichzelf om over te gaan op een lange powernap midden op de dag. Holy! Wat een luxe is dat zeg! Geen idee waarom ik deze oplossing zelf niet heb bedacht want wat is dat fijn. Twee hele uren gaat hij knock-out. Dat betekent dat ik gewoon twee uur lang iets voor mezelf kan doen. (Meestal komt het erop neer dat ik als een malle door het huis ren en een poging doe om wat op te ruimen. Onbegonnen werk trouwens...) 
We moeten er nu nog een beetje werk van maken dat Sam altijd in z'n eigen bed slaapt. Hij heeft er namelijk nogal een handje van om overdag opeens in slaap te vallen op bijvoorbeeld de bank, in ons bed of in de buggy. Ik zie het ook echt niet aankomen. Vanuit het niets knalt hij zo z'n REM-slaap in. Pogingen om hem te verplaatsen mislukken praktisch altijd. Hij wordt dan superchagrijnig wakker en hij blijft vooral ook wakker! Je wilt het echt niet meemaken want mijn altijd zo schetige zoontje verandert in een klein monster. Om zijn oma maar eens te citeren: 'Je hebt verdorie net the excorcist in huis als je hem wakker maakt!' Tja, dat wil wel wat zeggen hoor want hij heeft normaal gesproken echt een hele liefhebbende oma. Zolang hij dus slaapt, raak ik hem echt niet aan haha! Dus ook al valt hij in slaap op een onmogelijke tijd op een onmogelijke plek, ik laat hem gewoon liggen. Zolang hij slaapt vind ik het prima.
Wat alleen wel een beetje balen is, is dat ik vaak in de knoop kom met voedingen en maaltijden. Je schijnt namelijk behoorlijk wat eten in zo'n koter te moeten krijgen. Sam slaapt echter meestal net als het tijd is voor een bammetje. En als hij dan eindelijk weer wakker is aan het einde van de middag dan heeft hij dorst. Tja, dan drinkt hij weer zoveel dat de ergste honger alweer voorbij is. Fijn! Dit zou op zich niet zo heel erg zijn als je kind een geweldige eter is maar ja, zo'n exemplaar heb ik niet. Voor twaalven krijg ik er niet meer dan drie happen in, in de meeste gevallen. Je kunt het je dus voorstellen dat ik het behoorlijk irritant vind als hij geen brood wil eten.
Nu klinkt dit allemaal misschien een beetje negatief maar dat is echt niet het geval. Ik ben namelijk hartstikke blij dat hij inmiddels een lang dutje doet 's middags. Het blijft echter een enorm gevogel om dat slapen en eten een beetje in goede banen te leiden. Ik bedoel, ik moet ook wel eens boodschappen doen hè. Of koken ofzo. Dan is het handig om niet met een uitgeputte, krijsende baby op m'n arm te lopen.

13 opmerkingen:

 1. Heeeyyy, herkenbaar dit allemaal. Al was Junior er later mee (gelukkig:) (met dat sjacho niet-slapen).
  Zijn boterhammetje misschien al om 10-11 uur geven. Of een rijstwafel? Heeft Junior veel gegeten als baby. Is tenminste IETS zonder suiker!:) Of toastjes tussendoor, zou ook moeten kunnen:)
  Junior (is nog steeds) van het vele kleine beetjes eten. Het kind eet eigenlijk de hele dag. Ooit op advies van het consternatiebureau 's middags niks meer gegeven in de hoop dat ie 's avonds goed zou eten: totale mislukking, at ie helemaal te weining!!
  Junior is dan wel nog steeds vrij mager, maar gezond en levendig. Volgens de huisarts een teken dat ie genoeg binnen krijgt. Ik heb me wat zorgen gemaakt!!
  Inderdaad drinken voor het eten ontneemt de eetlust. Misschien een beetje water dan paaien met een boterham (als je de boterham op hebt, mag je meer drinken...).
  Wat trouwens ook een fijn tussendoortje is zijn een bakje rozijntjes neerzetten. Kunnen ze van snoepen als ze willen en is relatief gezond. Heeft Junior nog lang graag gegeten. Houdt het suikerspiegel een beetje op peil als ze zo weinig eten:)
  Denk trouwens wel om het gebit als ze de hele dag eten: echt drie keer per dag poetsen nu al!! Het deed het melkgebit namelijk geen goed....

  Nou ja, ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips en dat ik niet bemoeizuchtig over kom. Maar een slechte eter: ik blijf ermee tobben. Hoop dat ie kilo's avondeten gaat eten in zijn pubertijd dan maar:):)
  Ik heb de strijd gestaakt inmiddels en eet in ieder geval zelf weer ontspannen. LUkte me door dat gedoe bijna niet meer. Is ook niet de bedoeling:)

  Succes ermee, hoor!!

  Je doet het hartstikke goed!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks voor je advies. Fijn om te horen dat het herkenbaar is ;-) Hij krijgt pap of brood rond 10 u maar dan wil hij meestal maar een paar hapjes. Ik geef hem inderdaad al regelmatig een rijstwafeltje. Dat vindt hij wel lekker. Ik geef nog steeds borstvoeding dus dat paaien is wel lastig. Sam wil ook absoluut niet gevoerd worden dus dat maakt het extra lastig. Ga hem eens vaker rozijntjes geven. Kijken wat hij daarvan vindt. Ik word er soms ook knetter van maar ik probeer het maar los te laten. Hij is verder vrolijk en gezond dus dat lijkt me een goed teken. Hier ook geen mollige baby, hij is lang en slank. Maar goed, dat is z'n vader ook. En tja, je kunt het er ook niet inproppen. Als ze niet willen eten, dan willen ze niet.

   Verwijderen
  2. Succes!! KOmt wel goed... uiteindelijk:)

   Verwijderen
 2. Het blijft vogelen zelfs als ze bijna 2 zijn. Nou leeft J niet op borstvoeding meer maar toch..

  Overdag in het eigen bedje heb ik maar opgegeven want hij knalt ook zo kaboem in slaap. En ik ben blij als hij een keer slaapt!

  Iets eerder brood geven ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Al geprobeerd maar dan heeft hij geen honger omdat dat te vlug na het fruit is. Zucht! Irritant hè, van die kinders die zo ineens in slaap knallen. Ik ben ook hartstikke blij dat hij slaapt hoor, al zou ik het het liefste in z'n bed zien. Hoef ik niet steeds op te letten of hij niet van de bank valt ofzo. Het blijft inderdaad gedoe.

   Verwijderen
 3. Lang geleden maar het blijft herkenbaar. Maar troost je, binnenkort vindt hij zijn ritme en vraag jij je af waar je je druk om hebt gemaakt. Wel een super schattige foto van Sam zo helemaal uitgeteld :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi lief hè. Vind hem ook zo schattig op die foto :-)

   Verwijderen
 4. haha zeker vermoeiend! lieve foto :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. He heerlijk zo'n lange middag dut zeg, geniet er van. Hier een meisje dat nooit alleen slaapt, is weer anders dan haar oudere broer en zus. Zo hebben ze allemaal wat haha en het is allemaal een fase, ole.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar houd ik me ook maar aan vast, dat alles een fase is ;-) Een lange middagdut is inderdaad een verademing!

   Verwijderen
 6. Haha, leuk om te lezen! En wat een lieve foto!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik hoop voor je dat hij snel een goed ritme vindt, dat geeft zoveel rust! En wat Jane zegt, het kan ook gewoon weer een fase zijn. Die hebben we hier ook wel. Dan maak ik me helemaal druk en een week later is het ineens vanzelf over gegaan. Nu bij Mila herken ik het wat meer, maakt het makkelijker om mee om te gaan. Gewoon beetje zoeken, komt allemaal goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je blogje dateert al van een week geleden, maar ik moest gewoon even reageren omdat ik de opmerking over the exorcist gewoon te briljant vind :)

  Maar ik ken ze hoor, kindjes die altijd lief en schattig zijn maar als ze dan een keer te vroeg gewekt worden veranderen in draken. Doe je niks aan. Mijn mantra: het wordt vanzelf zes uur. Helaas werkt dat mantra voor jou niet...

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...