donderdag 20 maart 2014

Mijn befaamde Griekse recept



Wanneer er mensen bij ons komen eten, kies ik vaak voor een Griekse maaltijd bestaande uit pita-broodjes, een frisse salade, een schaal met vlees en groente en zelfgemaakte tzatziki. Superlekker en een ideaal gerecht om lekker lang te tafelen omdat je steeds je eten even kunt laten zakken en daarna gewoon weer opnieuw kunt opscheppen.
Vorige week zaterdag kwamen Sjoerd en Suzelle bij ons eten. Op hun verzoek dook ik de keuken in om mijn beproefde Griekse maaltijd op tafel te toveren. Eigenlijk was ik niet van plan om het recept te delen op mijn blog maar aangezien er zoveel vraag naar was op Instagram en naar aanleiding van mijn Food diary, doe ik dat vandaag alsnog.

Ingrediënten voor 4 à 5 personen:

vlees en groenten
- 3 kipfilets
- +/- 500 gram varkensreepjes
- gele paprika
- rode paprika
- groene paprika
- bos bosuitjes
- ui of rode ui
- olijfolie
- sap van een halve citroen
- 4 knoflooktenen
- zout
- zwarte peper
- paprikapoeder
- komijn, 
- koriander
- kaneel

tzatziki
- halve komkommer
- +/- 300 gram stevige Griekse yoghurt
- extra vergine olijfolie
- azijn
- zout
- zwarte peper
- 4 à 5 knoflooktenen

salade
- sla
- tomaat
- komkommer
- citroen
- feta
- evt. zwarte olijven
- evt. radijsjes

overig
- pita-broodjes

Begin met het maken van de tzatziki. Ik deelde het recept al eens eerder, je vindt het hier. Verwarm ondertussen de oven vast voor zodat je straks de broodjes kunt afbakken. Je kunt de pita's alvast verdelen over de bakplaat maar wacht nog even met het inwrijven met water. Zo voorkom je dat het brood zompig wordt.
Snijd de ingrediënten van de salade grof en schik de hele handel met wat parten citroen in een schaal. Al het voorwerk is nu gedaan. Je kunt de salade en de tzatziki alvast op tafel zetten.
Ga verder met de vleesschotel. Hiervoor begin je met het snipperen van de knoflookteentjes, de ui en de bosuien. Houd straks een handje met ringetjes bosui apart. Ga verder met het in stukken snijden van de kipfilets en paprika's.
Meng in een apart schaaltje de kruiden alvast door elkaar. Verhit vervolgens een flinke scheut olijfolie in een grote braadpan of wok (niet Grieks maar gaat prima ;-)) en fruit de ui en knoflook. Voeg daarna de stukjes kip toe en weer een paar minuten later de vleesreepjes. Nu is het tijd om het vuur lager te draaien en het kruidenmengsel door het geheel te scheppen. Vergeet niet om ook het citroensap toe te voegen.
Knal tot slot de paprika erbij en bak deze nog een minuutje of tien mee. Niet korter want dan blijft deze groente te hard. Onderwijl bak je de pita-broodjes af volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Schep het mengsel van vlees en groenten in een grote schaap en verdeel er het handje met ringetjes bosui over. Daarna is het enkel nog een kwestie van de pita-broodjes uit de oven halen en op tafel zetten. Eet smakelijk!

Volg mij nu ook op BloglovinInstagramFacebook en Pinterest.

20 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Het valt mee qua werk dus het kan prima doordeweeks ;-)

      Verwijderen
  2. als er een groep mensen komt eten maak ik of mexicaans of hamburgers ... maar dit is ook een goede.

    ps ik heb je getag voor de ' 10 foto's die Instagram/je blog niet haalden' tag

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mexicaans is hier ook een favoriet gerecht voor groepen eters idd ;-)

      Verwijderen
  3. mmmm, klinkt net zo goed als het er uiit ziet...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het klinkt echt heerlijk!! En zo ziet het er ook uit. :)
    Ook leuk voor een etentje inderdaad, lekker zelf je eten opscheppen. Vind ik ook altijd zo leuk om met wraps te doen. Maar dit ga ik ook zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ziet er echt lekker uit! Bedankt om dit te delen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik krijg volgende week eters.....dus........

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Klinkt goed, ik hou wel van grieks eten...

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...