dinsdag 4 maart 2014

Let's talk about stretchmarks...
Een poosje terug las ik een aantal oude blogs die ik heb geschreven tijdens mijn zwangerschap. Ik ben namelijk foto's aan het uitzoeken voor een zwangerschapsalbum. Aangezien ik ook veel daarover heb geschreven op In a flow around the world, kon ik zo mijn geheugen een beetje opfrissen. Tijdens mij speurtocht naar leuke verhaaltjes en kiekjes stuitte ik ook op diverse reviews die ik schreef over anti-striae producten. Jullie moeten weten dat dat me nogal bezig hield de eerste helft van mijn zwangerschap. Ik heb me helemaal suf gesmeerd omdat ik doodsbang was uit mijn velletje te scheuren. Nogal oppervlakkig van me als ik bedenk dat ik bijna de pijp uit ging tijdens de bevalling maar goed, je kunt niet alles van tevoren weten hè!
In één van mijn reviews schreef ik dat ik de uiteindelijke resultaten zou laten weten na mijn zwangerschap. Glad vergeten natuurlijk want ik had toen nog geen idee hoezeer je leven veranderd met zo'n kleintje. De eerste maanden na Sam's geboorte besefte ik amper dat ik ademde, laat staan dat het in me opkwam om een artikeltje te typen over mijn opgelopen striae. 
Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. Er valt namelijk best wat te kletsen over het al dan niet voorkomen van tijgerprint en zebrapaden tijdens het uitdijen in de zwangerschap. Zoals ik al zei, hield het me tijdens het eerste en tweede trimester nogal bezig. Voordat ik zwanger werd, woog ik 58 kilo en was ik altijd heel bruut aan het squaten met olympische stangen op mijn nek. Ik was een fanatieke sporter en zat strak in mijn huid. Ik was nogal bang dat dat in mijn nadeel zou gaan werken als mijn buik eenmaal zou gaan groeien. Ik heb echt nachtmerries gehad over dat ik nooit meer een bikini zou kunnen dragen als ik eenmaal een kind op de wereld had gezet. 
Ik heb me werkelijk suf gegoogled en alles gelezen over striae tijdens de zwangerschap. Ik las veel tegenstrijdige dingen maar waar men het in ieder geval over eens was, was dat smeren geen kwaad kon. Onder het motto baat het niet, dan schaadt het niet, sloeg ik diverse crèmes in bij de drogist. Ook hoorde ik mijn vrouwelijke familieleden uit over hoe zij hun zwangerschappen hadden doorstaan. Of liever gezegd, ik probeerde hen te ontfutselen hoe hun buik dat babygeweld had doorstaan. Gelukkig bleek er geen gruwelijke striae in onze familie voor te komen. Genetisch gezien zat het dus wel snor.
Omdat ik geen zin had om de uitzondering in mijn familie te worden, begon ik fanatiek iedere avond mijn buik in te smeren toen deze begon te groeien. Liters heb ik erdoor gejaagd. Ik schreef er diverse blogjes over. Te weten Bio-OilPalmer's Massage-lotion voor STRIAE en Zwitsal Mama. Ik heb nog meer producten gebruikt maar daar heb ik geen reviews meer over geschreven omdat ik me toentertijd te miserabel voelde om achter de laptop te kruipen. Ook toen ik me uiteindelijk heel ziek voelde aan het einde heb ik het redelijk vol kunnen houden om me (te laten) insmeren. Mijn favoriete product heb ik trouwens pas een paar weken voor de keizersnede ontdekt. Mocht je zwanger zijn en op zoek zijn naar een fijne crème, check dan de Cocoa Butter Moisturising Stick van The Body Shop. Echt heerlijk spul en supersnel in gebruik. 
De grote vraag is natuurlijk of het nut heeft gehad? Daar kan ik helaas geen eenduidig antwoord op geven. Mijn buik is inderdaad vrij gebleven van een streepjescode. Toen ik echter een week of 25 zwanger was, ontwaarde ik het eerste streepje in mijn zij. Ik dacht dat dat het begin van het einde was en ik heb daar flink om gejankt. Vanaf dat moment ben ik niet alleen mijn buik gaan insmeren maar ook mijn zijkantjes. Uiteindelijk heb ik er nog wel wat strepen in mijn zij bij gekregen tegen het einde. Zeker de laatste weken groeide ik door het vele vocht dat ik vasthield. Het kon me toen ook allemaal wat minder schelen, moet ik zeggen. Als ik maar een gezonde zoon zou krijgen.
Geen idee of ik door mijn gesmeer de schade heb kunnen beperken. Ik mag graag denken van wel maar het zal altijd gissen blijven. En hoewel mijn buik niet gescheurd is, heb ik wel een lelijk litteken aan mijn keizersnede overgehouden. Tja, dat is ook een gevalletje jammer. Wel weet ik dat ik me bij een eventuele tweede zwangerschap wat minder obsessief bezig ga houden met allerhande crèmes. Mijn buik is dan immers al een keer uit gelubberd geweest. Vandaag de dag zit ik wat minder strak in mijn velletje dan voorheen dus er zal groeiruimte genoeg zijn haha! 
En omdat ik de lulligste niet ben, heb ik even mijn zij en mijn kont op de kiek gezet. Kunnen jullie even zien hoe mijn dikke reet het er vanaf heeft gebracht. Nu er anderhalf jaar overheen is gegaan, zijn de streepjes vervaagd van paars naar roze. Ze vallen inmiddels een stuk minder op dan toen ze zich net hadden geopenbaard. En weten jullie, ik vind het eigenlijk helemaal niet erg dat ze er zitten. Het zijn herinneringen aan de bijzondere tijd dat Sam in mijn buik woonde. I am damn tiger who earned her stripes!

Volg mij nu ook op BloglovinInstagramFacebook en Pinterest.

36 opmerkingen:

 1. Zelf heb ik ook veel striae, dit komt omdat ik 32 kilo zwaarder was. Maar ik neem het gewoon voor lief. Soms is het ook gewoon accepteren, en dat doen veel mensen ook niet..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Accepteren is idd het beste. Ik zit er inmiddels ook niet meer mee.

   Verwijderen
 2. Uhmm, hallo!!?! Die bovenste foto.... halverwege je verhaal dacht ik toch echt dat dat je 58 kilo begin vd zwangerschap en squatende billen zijn enzo, maar dit is gewoon nu lees ik ah einde?! Halleluja, niet meer zeuren over die kilo's hoor!!! Hier veel gesmeerd en geen streepjes, tot ik stuwing kreeg op dag 3 ... nooit aan gedacht om toen door te smeren op mijn borsten, daar zitten dus wat paarsige halfweggetrokken streepjes, buh :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou uhhh, dankjewel haha ;-) Ik ben op dit moment 3 kilo boven het gewicht van voor m'n zwangerschap. Alleen wel van vorm veranderd ;-) Mijn borsten zijn striae-vrij gebleven gelukkig.

   Verwijderen
 3. Mijn borsten zijn er gelukkig goed mee weggekomen. Maar mijn buik.. man man man man. Het leek allemaal goed te gaan.. tot week 35 en de groeispurt die mijn buik toen maakte..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat rot zeg. Was daar ook bang voor. Die strepen in mijn zij kreeg ik ook pas veel meer een paar dagen voor de bevalling. Wat klote zeg. Hopelijk gaat het nog bijtrekken.

   Verwijderen
 4. Je (huid) ziet er goed uit!
  Ik ben ook als de dood voor strepen. Ja natuurlijk, een gezond kind is nog veel belangrijker, maar graag zonder strepen als dat kan. Ik heb al een spatader nu, en dat vind ik wel genoeg :-)
  Dus ook ik smeer me suf: iedere ochtend even masseren en smeren, 's avonds een wisseldouche en smeren. Buik, heupen en borsten. Tot nu toe (week 27) nog geen strepen in zicht. Hoera! Maar ik juich niet te vroeg.

  Ik heb ook een moment gehad dat ik de eerste streep dacht te zien, zo rond wek 20. Nu al??? Dacht ik. Maar een dag later kon ik de streep nergens meer vinden. Loss alarm, zal wel een afdruk zijn geweest van kleding o.i.d.

  Ik smeer en masseer stug door en hoop dat het mag baten. Mocht ik er net als jij vanaf komen met alleen wat streepje aan de zijkanten dan kan ik daar prima mee leven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ahhh dankjewel. Lief! Ik heb idd ook een spatader overgehouden aan mijn zwangerschap. Blûhhh! Ik wilde het risico niet nemen dat ik achteraf niet gesmeerd zou hebben en daar eeuwig spijt van zou krijgen als mijn buik wel zou scheuren. Met die streepjes in mijn zij kan ik prima leven. Het had veel rotter kunnen uitpakken dus ik knijp in mijn handjes. Zeker als je bedenkt dat ik flink was aangekomen.

   Verwijderen
 5. Fiet fiew. Ziet er goed uit schat. Stoer van je dat je het laat zien. Ik heb maar 1 streepje gekregen van 2 zwangerschappen. Heb echt mazzel gehad weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel haha :-) Een streepje is helemaal geluk hebben ja. Ik ben vooral blij dat het niet op mijn buik zit. Hier kan ik prima mee leven, zeker nu het opgelicht is.

   Verwijderen
 6. Ik heb 1 streepje.. Die door een litteken gekomen is. Ik was natuurlijk een week voor ik hoorde dat we zwanger waren geopereerd. Die zijn uitgescheurd. Verder geen 1.

  Ik geloof niet in smeren het licht echt aan het type huid dat je hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je huidtype en genetische aanleg lijken me ook absoluut de grootste rol hebben. We zullen het nooit weten of smeren nut heeft maar het gaf mij wel een goed gevoel. Wilde niet achteraf denken: had ik maar... Misschien is het meer het gevoel dat je actief er iets mee doet ofzo. Geen idee haha. Maar ik ben sowieso een smeerder.

   Verwijderen
 7. Fiet fiew. Ziet er goed uit schat. Stoer van je dat je het laat zien. Ik heb maar 1 streepje gekregen van 2 zwangerschappen. Heb echt mazzel gehad weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb tijdens mijn zwangerschap dus geen last gehad van striemen, ik heb ze juist gekregen nadat ik na mijn bevalling in 1 keer zoveel af ben gevallen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dat is ook naar. Denk je het goed doorstaan te hebben en krijg je dat. Niet leuk zeg :-(

   Verwijderen
 9. OMG! Ik zou een moord doen voor je buik en billen!! Bij mij is het een waar slagveld. Hoofdreden waarom je me niet meer in een zwembad zult zien of op het strand in bikini! Mijn buikspieren zijn wel nog sterk, maar de huid lijkt wel losgerukt van de spieren. Ik had een megabuik (een groot kind+overtijd). Mijn borsten hadden al strepen voor ik zwanger werd en bv heb gegeven.

  Smeren heeft helemaal geen nut, heb ik begrepen.

  Je ziet er goed uit hoor! Niks om je voor te schamen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ahhh dankjewel. Wat lief! Ai, dat klinkt wel heftig zeg. Je huid los van je buikspieren. Mijn buik is ook wel wat slapper geworden maar niet heel gek. Wel een dikke, vette jaap van 20 cm van de keizersnede. Beetje jammer ook maar goed, was niet anders. Ahhh grote kinderen do overtijd gaan, zijn monsters. Een vriendin van mij is zo ook van haar strakke buik afgeholpen. Tot 39 weken was er niets aan de hand en opeens BAM! Geen houden meer aan. Je moet junior maar vaak vertellen wat je voor hem over hebt gehad ;-)

   Verwijderen
 10. Ziet er goed uit hoor! Ik ben trots op mijn zebra velletje haha. Moet zeggen dat ik toch geen bikini figuur heb, dus maakte me er niet echt druk om ^^

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ergens ook wel trots op die strepen hoor. Mijn lichaam heeft toch maar mooi een kind gemaakt!

   Verwijderen
 11. Hier zou ik ook echt optimaal gebruik van maken als ik zwanger ben. Ik heb gemerkt dat argainoil ook heel goed werkt! Ik heb een klein littekentje op mijn wang en na twee keer smeren was het al minder!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ga ik onthouden voor een volgende keer. Ik wilde in ieder geval doen wat ik kon om striae te voorkomen.

   Verwijderen
 12. Joh mag ik een vergrootglas...
  Maar ik snap het, heel soms als ik ze zie dan baal ik nog van die dingen...
  had ik maar gesmeerd, maar toen hate toen al die crempies al

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik denk serieus dat veel sporten wel wonderen doet voor je lijf en vel tijdens een zwangerschap. Bij de eerste had ik een enorme buik, heb me suf gesmeerd (waarom? Tja, voor de zekerheid) en inderdaad alleen wat stretchmarks aan de zijkant maar eigenlijk niet te zien. Nu lijkt het weer heel erg goed te gaan... Afkloppen en snel verder sporten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tijdens mijn zwangerschap heb ik alleen het eerste trimester gesport. Daarna de ziektewet in en streng rust houden. Voordat ik zwanger werd, zag je de twee bovenste blokjes op mijn buik. Ik heb vreselijk veel last van mijn buikspieren gehad omdat zw zo strak stonden. Voordeel was wel dat twee maanden na de bevalling mijn buikspieren weer volledig tegen elkaar aanzaten. Bijzonder met een keizersnede. Fit blijven heeft zeker baat, daar ben ik van overtuigd.

   Verwijderen
 14. Eeeeeh, dat ziet er gewoon helemaal oké uit zeg, die selfie in je onderbroek! Ik heb zelf mijn hele zwangerschap gesmeerd met Kneipp Amandelolie en ik heb helemaal geen striae opgelopen, haaaaa-leee-luuuuuja. Ik was bijna 10 dagen overtijd en in de die laatste dagen kwam er opeens één streepje aan mijn linkerzijkant, potverdrie! Maar die zou ik nu niet meer kunnen vinden, hij is vervaagd, jeeeeeeey!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha dankjewel. Amandelolie klinkt ook wel heel fijn zeg. Ik vind dat altijd zo lekker ruiken.

   Verwijderen
 15. Ik snap je helemaal hoor. Ik heb zelf geen kids maar zou er erg mee zitten als ik strepen op mijn buik e.d. zou krijgen... Maar het ziet er oke uit zo op de foto hoor! Dus lekker doorgaan zo :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks. Ik ben misschien ook best verwend geweest met een strak figuur voor de zwangerschap. Ik ben niet heel ijdel maar dat was wel belangrijk voor me op de een of andere manier. Klinkt heel oppervlakkig maar zo voelde het toen echt.

   Verwijderen
 16. Ik heb me te pestpleurispokken gesmeerd.. elke dag was ik er heel intensief mee bezig, ik sloeg geen dagdeel over. Maar het heeft niet geholpen, op mijn buik, mijn benen en zelfs mijn borsten striae. Op mijn buik scheurden ze zelfs zo diep in dat het bloederig werd. Tja de jongste is nu 3 en je ziet ze nog. Overduidelijk, inmiddels heb ik me er maar bij neergelegd dat ik er niks meer aan kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh jeetje, wat heftig zeg. Zeker ook omdat het helemaal ging bloeden. Om het zo erg te krijgen, lijkt me echt naar. Heb je het ook beide keren zo heftig gehad? Dikke knuffel! X

   Verwijderen
 17. Dit zal één van de weinige dingen zijn waar ik mij, denk ik, tijdens een zwangerschap niet druk om zal maken. Ik heb die tijgerprint namelijk al op mijn heupen door het heel snel groeien van mijn heupen in de pubertijd. Tja, mooi is anders, maar ik heb het geaccepteerd. Het is wie ik ben en ik kan er nu weinig aan veranderen. Als puber dacht ik er niet bij na dat ik er iets op kon smeren. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Voor mij hetzelfde als Wendy.. had ze al en ja ik baal wel dat t er nu nog meer zijn maar t weerhoud me echt niet om met mn buik te pronken nu of om straks in bikini te lopen...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heb geen verstand van strepen door een zwangerschap. Wel van strepen van toen ik in korte tijd veel aankwam, maar dat is een ander verhaal ;-) Hoe dan ook, ik vind je er prachtig uitzien!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Je bent mooooi! Ik heb al sinds mijn 15e strepen op mijn benen en heupen omdat ik zo snel groeide en later omdat ik iets teveel aankwam; oops. Blijft lelijk maar ik kan er niet meer wakker van liggen. Dat ik gezond ben vind ik veel belangrijker :)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik heb gesmeerd elke dag twee en soms drie keer. Pas de laatste weken kwamen ze en zit er nu onder. Het is nog heel dubbel, prachtig kind maar mij zie je voorlopig niet in bikini. Het acceptatie punt is nog niet bereikt.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...