woensdag 15 januari 2014

That nameOp de blog van Shirley las ik hoe ze tot de naam van haar zoontje was gekomen. Erg leuk en herkenbaar om te lezen. Vandaar dat ik dit idee even van haar pik. Hoewel alle toekomstige papa's en mama's door de fase van het lijstjes maken heengaan, blijft iedere zoektocht naar de perfecte naam bijzonder om te lezen. Toevallig had ik het er afgelopen weekend met mijn schoonmoeder weer over. Hoe lastig het is om een naam voor je ongeboren kind te verzinnen. Wij vonden het zo verschrikkelijk lastig omdat een naam iets is waar een kind de rest van zijn of haar leven mee moet doen. Een grote verantwoordelijkheid!
Twee dagen nadat we wisten dat ik zwanger was, zaten vriendlief en ik in de snackbar. (Toen kotste ik nog niet de longen uit mijn lijf...) We kwamen op het onderwerp babynamen. Al snel begonnen we wat te brainstormen. We werkten allebei in het onderwijs en dat bleek een enorme handicap. Je hebt met heel veel namen associaties. Veel namen werden dan ook afgekeurd omdat een van ons zich een minder fijne leerling herinnerde. Wel opperde ik toen de naam Sam voor een jongetje. Waar we het toen ook over eens werden, was dat ons kind een korte krachtige naam zou krijgen die niet zou misstaan bij de achternaam van mijn vriend. Daarnaast moest het een naam betreffen welke ook in het buitenland zonder al teveel problemen kon worden uitgesproken. 
Voordat we het geslacht van onze baby wisten, bladerden we namenboekjes door. We hadden een leuk lijstje meisjesnamen maar jongensnamen vonden we erg lastig. Tel daarbij op dat mijn vriend en ik niet bepaald op een lijn zaten. We hebben wat discussies gevoerd. Op een gegeven moment vonden we het zo irritant dat de ander steed lelijke of rare namen opperde dat we lichtelijk gefrustreerd raakten. We lieten het dus maar even rusten tot de 20-weken echo. 
Het lijstje prachtige meidennamen ten spijt, bleek ik in verwachting van een jongetje. Supertof natuurlijk! Weer kwam de naam Sam voorbij. Ook had ik nog een andere naam die ik erg mooi vond maar daar wilde vriendlief niets van weten. We besloten verder te zoeken of we nog een leukere naam konden vinden. Ook begonnen we voorzichtig na te denken over een tweede naam. Aangezien mijn vriend de wens had voor een korte voornaam, vond ik dat daar wel  een tweede naam bijvoorbeeld. Daarnaast begint mijn echte voornaam ook met een S dus als we daadwerkelijk voor de naam Sam zouden gaan, was het handig om er een tweede naam aan toe te voegen. Mijn vriend vond alleen dat  een tweede naam per sé een speciale betekenis moest hebben. 
Hoewel we de knoop nog niet hadden doorgehakt over de naam Sam, begon ik onze stamboom door te spitten op zoek naar een leuke vernoeming. Jammer genoeg, zat daar niet veel spannends tussen. Ik weigerde ook mijn kind een naam als Johannus of iets in die richting te geven. Ik ben zelf niet eens vernoemd omdat mijn ouders dat ouderwets vonden. No way, dat ik mijn kind zou opzadelen met zo'n type naam. 
Toen ik 30 weken zwanger was, kwam ik op internet een namenlijst tegen met daarin de naam Fender. Bam! Naast dat ik het een hele gave naam vond, had het ook de gewenste speciale betekenis. Mijn vader is namelijk gitarist en roept altijd dat hij een echte Fender-man is. Fender is een gitaarmerk en zolang ik me kan heugen staat de woonkamer van mijn ouders vol met instrumenten van dit merk. Mijn vader houdt niet van muziek, mijn vader is muziek. Ik wist direct dat dit de naam was, waar we naar zochten. Ook vond ik het fijn dat we Sam zo naar mijn kant van de familie konden vernoemen. Ik heb namelijk een andere achternaam dus op deze manier is mijn zoon qua naam ook met mij verbonden. Vriendlief moest het nog even laten bezinken maar was het uiteindelijk eens met de naam Sam Fender. Tot op de dag van vandaag nog geen spijt gehad van onze keuze. 

Volg mij nu ook op BloglovinInstagramFacebook en Pinterest.

22 opmerkingen:

 1. Leuke blog meid! Toevallig staat dit onderwerp ook bij mij op het lijstje haha! X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. namen, ik vond het echt lastig...
  vooral bij de 2e....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het ook lastig. Lijkt me zeker lastig bij een tweede kind met hetzelfde geslacht. Voor mijn gevoel zou ik de leukste naam al gebruikt hebben dan. Tenminste dat denk ik...

   Verwijderen
 3. Naam kiezen is inderdaad maar lastig. Voor een jongen zouden we het niet weten. Voor en meisje waren we in 1x klaar met nog een mooie waarde erbij ook :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ik ben benieuwd naar de naam van jullie babygirl...

   Verwijderen
 4. Leuk artikel! Ik heb een eindeloze lijst van meisjesnamen, en heb maar één jongensnaam. Je gaat zien: het wordt een jongen! x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dat zul je zeker zien. Dat hadden wij ook ;-)

   Verwijderen
 5. Hier ook veel moeite gehad met het vinden van DE naam. Hielp ook niet echt dat mijn partner en ik niet dezelfde namen mooi vonden. Ik had trouwens ook een lange lijst van meiden namen klaar liggen maar een jongensnaam ho maar haha..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. DE naam vinden, vond ik ook heel lastig. Heel veel vonden we wel aardig en leuk maar daarbij hadden we niet HET gevoel. Beetje vage uitleg, maar je snapt me wel denk ik ;-)

   Verwijderen
 6. Hele mooie overwogen keus :) En ook fijn dat zijn tweede naam een bijzondere betekenis heeft! Wat sommige ouders voor hun kinderen kiezen… dan denk ik: no way dat u de volledige naam van uw kind van tevoren hardop heeft uitgesproken :')

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sommige namen zijn inderdaad te bizar voor woorden. Ik ben nog steeds erg blij met onze keuze.

   Verwijderen
 7. Namen zijn zo leuk. Voor een meisje hadden wij ook alles klaar. Voor een jongen moesten we alleen nog tweede naam. En ja het is een jongen geworden zoals je weet. Daar waren we het gelukkig ook snel over uit. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die tweede naam was hier juist een heel gedoe. Wel heb ik een door vriend afgekeurde naam die ik graag voor een eventuele tweed zoon wil gebruiken.

   Verwijderen
 8. Wat leuk om te lezen! En nooit geweten dat zijn tweede naam Fender is; mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Sam is een prima naam, wat mij betreft. Junior is vernoemd (duh, dat wist je al). Een oude germaanse naam die het internationaal goed doet, maar niet kort en krachtig is, maar waar we het al een paar dagen meteen over eens waren toen Senior het lief vroeg aan mij. We zijn er apetrots op! Overgrootvader en papa met dezelfde naam. De opa's als tweede en derde naam. Hij is dan ook gedoopt en heeft de communie gedaan. Niet omdat we diepgelovig zijn, maar omdat het hier 'cultureel bepaald' is en we als echte Limburgers maar liefst twee keer een feestje hebben gehad zo... hahahaha... :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi dat jullie junior op deze manier vernoemd hebben. Vind het een hele mooie naam. Mijn vader heet echter H.ermanus J.an. Vond ik persoonlijk iets minder haha! En twee keer een feestje is nooit weg. Ik ben zelf overigens ook gedoopt maar Sam niet.

   Verwijderen
 10. Erg leuk om te lezen hoe dat proces verlopen is! Lijkt me zeker lastig om een naam te kiezen. Een vriendin haar man is ook docent en ik hoorde van hen al hoe lastig dat is. Ik vind Fender een prachtige verwijzing naar jouw familie en je vader. Echt goed gekozen. Ik denk dat Sam later trots zal zijn op z'n naam.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop ook dat hij trots zal zijn op zijn naam. Wij zijn het in ieder geval wel. Mijn vader vertelt het tegen iedereen die het maar wil horen. Omdat je in het onderwijs zoveel namen hoort en ook overal associaties bij hebt, valt er zoveel af. Zonde eigenlijk.

   Verwijderen
 11. Wat leuk om te lezen. Sam Fender klinkt heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...