woensdag 29 januari 2014

Bah, hokjes!

Hier in het dorp zijn twee boekhandels. Een Bruna en een plaatselijke zaak. In die plaatselijke boekhandel hangt een beetje een elitair sfeertje. Ook staat er een één of andere yub achter de kassa. Type Beau van Erven-Dorens maar dan zonder een spatje humor. Ik vind het nooit zo'n fijne winkel om rond te snuffelen. Waarom? Omdat ik me nooit zo prettig behandeld voel.
Heel soms koop ik wel eens iets in die winkel. Een tijdschrift ofzo, en soms ook een boek. Logisch in een boekhandel. Wanneer ik bijvoorbeeld de Viva Mama afreken, wordt er gevraagd of ik een papieren zakje eromheen wil of dat het zo meegaat. Als het regent vraag ik om een plastic zakje en daar wordt al lichtelijk moeilijk bij gekeken. Alsof mijn goedkope tijdschrift niet zo'n tasje waard is. Wanneer ik een kinderboek afreken, krijg ik wel een tasje zonder morren. Indien ik een boek afreken van bijvoorbeeld Harry Mulisch of een biografie van Jan Wolkers, wordt het helemaal een mooi verhaal.
Niets geen vragen over een tasje of papieren zakje. Dat boek zal toch zeker wel een cadeautje zijn. Haast zonder vragen, wordt het voor me ingepakt. Alsof dat moedertje met die buggy met kind erin zulke boeken leest. Tot nu toe heb ik altijd op mijn tong kunnen bijten en heb ik die kerel niet verteld dat ik waarschijnlijk heel wat meer van dit type boeken afweet dan hij. Gewoon omdat ik er een studie Nederlands op heb zitten en jarenlang voor de klas heb gestaan. En dat het heel normaal is dat vrouwen op een gegeven moment moeder worden en dan niet compleet hersendood zijn.
De man achter de kassa heeft dus een vooroordeel over mij. Niet leuk! Wat ik me echter wel besef is dat hij misschien onbewust zo over mij denkt. Misschien ben ik gewoon niet het type dat men op een middelbare school als lerares verwacht. Het zit me ook niet mee dat ik er jonger uitzie dan ik ben, dat ik klein van stuk ben, dol ben op sneakers en dat ik rondsjouw met een wandelwagen met mijn zoontje erin. Ergens snap ik zijn oordeel over mij wel. Alleen vind ik het wel te ver gaan dat hij dat zo laat blijken.
Toen ik studeerde, had ik een bijbaantje als verkoopster bij V&D. Ik werkte op de cosmetica-afdeling en daar kwamen ook wel eens types die daar niet helemaal thuis leken te horen. Over die mensen had ik dus ook een keihard oordeel. Ik liet dat echter nooit merken omdat ik wist dat uiterlijk niet alles zegt. En het had zomaar gekund dat die onverzorgde mensen keihard hadden gespaard om eindelijk eens een lekker geurtje te kopen of fijne huidverzorging. Was het dan niet mijn taak om ze met een prettig gevoel de deur uit te sturen? Ik vond van wel.
De man van de plaatselijke boekhandel is alleen altijd zuur. Het is niet dat hij soms zijn dag niet heeft. Hij heeft gewoon nooit zijn dag. Tenminste, dat denk ik... En terwijl ik dit typ, komt plotseling de gedachte bij me op dat die man niet gelukkig is met zijn baan in de boekwinkel. Dat het eigenlijk ook een Neerlandicus is. Alleen heeft hij nooit geweten wat te doen met zijn studie en is hij zodoende beland in deze winkel in het altijd sprankelende Leusden. Want is het ook niet een vooroordeel van mijn kant dat hij een uitgezakte yub is met een fout bloemetjesoverhemd en een chagrijnig smoelwerk?
De volgende keer als ik hem tref, moet ik het maar eens hebben over de leidmotieven van Gerard Reve. Of hem vragen wat hij vindt van Een nagelaten bekentenis van Marcellus Emants. Of vragen wat hij nu vindt van de vertelsituaties van Stanzel? Dan kunnen we een beetje keuvelen over de verschillen tussen de auctoriale verteller en de alwetende verteller. Misschien dat er dan eindelijk een lachje vanaf kan bij hem? Wie weet...

Volg mij nu ook op BloglovinInstagramFacebook en Pinterest.

16 opmerkingen:

 1. heerlijk,
  en herkenbaar...
  verras die man eens met je intelligentie ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik een keer de juiste opening zie, zal ik eens iets laten vallen ;-)

   Verwijderen
 2. Mooi stuk. Herkenbaar ook. Ik heb dit gevoel hier in de boekhandel ook. Ik koop meestal boeken die in de aanbieding zijn (studenten hebben gewoon geen bergen met goudstukjes) en dan zien ze me aankomen en kijken ze al zo van 'heb je die zeikerd weer die niet meer wilt betalen'. Dat voelt zo naar.. en zij zijn wel gelukkig met hun baan, van horen zeggen in het dorp dan he. Ben benieuwd of je inderdaad het gesprek aangaat en wat daar uit gaat komen..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet nog niet of ik het gesprek aan ga hoor. Misschien als zich eens een mooie ingang voordoet. Maar het punt blijft dat het gewoon niet prettig voelt.

   Verwijderen
 3. Ik vertelde bij de lokale juwelier een keer in geuren en kleuren welk horloge ik zou willen voor Senior op zijn eerste vaderdag. De eigenaresse trok een vies gezicht, keek naar mijn tweedehands kloffie en dito buggy met kind erin en zei gewoon 'dat kun jij niet betalen' .... Toen stond ik dus echt met een bek vol tanden....
  Sindsdien mijden we die zaak en vertel ik mijn verhaal wanneer deze juwelier ter sprake komt. Inmiddels zorgen wij wel dat hele familie batterijtjes krijgt voor de horloges (via ebay) en rijdt manlief wel even naar een ander dorp voor de bedeltjes aan mijn armband van Joy de la Luz (die zij ook verkoopt). Ook onze platina trouwringen zijn we voor omgereden en een kennis maakt me wel mooie zilveren hangers. In Noorwegen ook een paar mooie oorringen gescoord (alles is duur in Noorwegen, behalve sieraden:) ) Ik kwam de juwelier een keer tegen met al deze dingen behangen in de zomer en je had die blik moeten zien. Goud waard!!

  Ik zou juist niet aan zo'n man laten merken dat ik ervoor geleerd had, denk ik. Gewoon, omdat het kan :) Zo ben ik dan wel weer :) Zulke mensen moet je in hun waan laten. Ze zijn het niet waard....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had die blik wel eens willen zien haha. Ik ben eigenlijk ook niet iemand die hiermee te koop loopt verder. Ik vind het alleen zo'n kwal. Uiteindelijk zal ik hem waarschijnlijk wel in de waan laten hoor.

   Verwijderen
 4. Hahah! Uhmm die laatste zinnen (die je hem gaat vragen) zeggen mij ook (bijna) niks, oepss. Maar goed - ik ben geen docent Nederlands. Stom die vooroordelen die er zo bovenop liggen, maar weet je meid: jij staat daarboven :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik sta er ook zeker boven hoor :-) Ik baal er alleen van dat me zo'n naar gevoel kan geven terwijl het eigenlijk nergens over gaat.

   Verwijderen
 5. Je weet nooit wat er in het hoofd van een ander omgaat. Goed van je dat je daarachter probeer te komen. Succes en ik hoop dat het goed uitpakt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Al denk ik dat ik hem maar in de waan laat dat ik een hersendode moederkloek ben ;-)

   Verwijderen
 6. haha vooral je laatste ingeving om hem aan te pakken is geniaal, ik zeg doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tsjah dat is het gevaarlijke he.. Je gaat invullen. Wat denkt zo'n vent en gaat het over mij? Waarom doet hij dit of juist waarom niet? Andersom zal het ook gebeuren. Maar t gesprek aan gaan.. dat is dan wel weer goed eigenlijk, zo kom je soms op verrassende dingen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh vreselijk als mensen je zo aan kijken he, moet je er perse chique uit zien? pffff belachelijk alsof ze in ge portomonai kunnen kijken, en weet je wat? hun staan maar in een winkel dus zullen ze geleerd hebben? hihi kan er echt zo boos om worden.

  Ik zeg doen wat je als laatste zei, haha staat hij met een bek vol tanden

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi geschreven. Het is soms zo moeilijk om zelf ook niet te oordelen, zeker als je zo behandeld wordt. Ik ben nu heel benieuwd naar deze man, hoe hij eruit ziet en inderdaad wat hem beweegt. En of hij überhaupt doorheeft hoe hij jou behandelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik weet gelijk over wie je het hebt. Hij is echt vaag! Ooit een dagje daar in de winkel gewerkt, geld nood he. Ik snap wat je bedoelt, kom er ook weleens en wordt dan aangekeken alsof ik gek ben. Gewoon een keer iets laten vallen tijdens het inpakken van je boek hihi..

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...