zaterdag 31 augustus 2013

Rietjesmonster

 
 
Wanneer je mijn blog al iets langer volgt dan weet je dat Sam enorme issues heeft gehad met het drinken uit een fles. Hij was en is een zogeheten flesweigeraar. Hij vertikte het om melk te drinken uit een zuigfles en wilde enkel borstvoeding. Werkelijk alles heb ik geprobeerd maar geen enkele methode had succes. Uiteindelijk heb ik het maar opgegeven om de lieve vrede in huis te bewaren. Wel ging ik op zoek naar andere manieren om hem te laten drinken. Deze mama wilde namelijk ook wel eens het huis uit zonder kleine man.
Ook de meeste alternatieven bleken niet de sleutel tot succes. Een tuitbeker met zachte tuit, een tuitbeker met harde tuit, een gewone beker, een oefenbeker, een rietjesbeker, anti-lek versus ordinaire geen-anti-lek-shizzle, we tried it all! In de meeste gevallen kauwde Sam even op de betreffende tuit, dop of whatever, om het vervolgens met inhoud en al te lanceren vanuit zijn kinderstoel. Tja, daar zit je dan met je goede gedrag. Gek werd ik ervan!
En toen was er een mooie dag in juli. Een doodnormale dag waarop ik besloot om Sam weer eens te voorzien van een rietjesbeker met water. Meer voor de vorm dan met het idee dat hij er iets uit zou drinken. (Inmiddels was ik al in de overtuiging dat Sam tot zijn zestiende enkel bij mij zou drinken...) Wat er toen gebeurde lieve mensen was onbeschrijfelijk. Sam. Dronk. Water. Uit. Een. Rietjesbeker. WTF?!? Ik snapte er helemaal niets van en checkte direct of die beker ergens lek was. Dat bleek niet het geval. Het kwartje was eindelijk gevallen.
Vanaf die dag ben ik dagelijks een rietjesbeker met water of ander vocht gaan aanbieden. Al na een paar dagen begon Sam grotere hoeveelheden te drinken en verslikte hij zich steeds minder. Ik was en ben daar zo blij mee. Ondanks dat ik het nog steeds prima vind om borstvoeding te geven, is het enorm fijn dat hij nu ook ander drinken kan krijgen. Die lichamelijke afhankelijkheid is hartstikke schattig maar uhhh... niet altijd even praktisch.
Deze omslag vond plaats vlak voordat we op vakantie gingen dus dat was ook ideaal. Tijdens het wandelen of in de auto kon ik hem makkelijk even een rietjesbeker met water geven om zijn vocht een beetje op peil te houden. Aangezien we flink wat warme dagen gehad hebben, was dat heel prettig en wel zo relaxt.
Inmiddels krijgt Sam twee tot drie keer per dag een rietjesbeker met water. Melk wil hij nog steeds uit de borst. Ik heb geprobeerd hem afgekolfde melk te geven of koemelk in zijn beker maar deze pogingen worden resoluut van de hand gewezen. Ook is hij niet wild van diksap of lauwe thee. We zijn er dus nog niet maar wat ben ik in mijn nopjes met deze ontwikkeling. Nu hoef ik echt alleen maar te genieten van de momenten dat hij bij me drinkt en kan ik met een gerust hart de deur uit. Hij wordt groot, dat kind van mij!

16 opmerkingen:

 1. Lijkt me erg lastig.. Dan kun je dus ook niet kolven? Maar dit is al een grote stap voor Sam zeg, heel fijn.. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kolf al een hele poos niet meer. Heb echter nog heel veel melk in de vriezer liggen. Inmiddels is mijn productie wel zo stabiel dat ik niet meer heel vaak hoef te voeden of te kolven.

   Verwijderen
 2. heel herkenbaar. Dochter is nu 20 en kan nu goed zelf eten(haha).
  Ik val nu wekelijks in (half uur per dag) voor een juf wiens kind ook niet aan de fles wil. Kan ze in ieder geval even naar huis tussen de middag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super! En nu kan je experimenteren met drankjes, hij zal wel snel zijn favorieten hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iets anders dan water wil hij nog niet maar ach, hier ben ik al heel blij mee!

   Verwijderen
 4. Dat had mijn jongste ook, niet uit een fles of tuitbeker kunnen/willen drinken en wel een een rietjesbeker. Hij heeft het nu sinds twee maanden door (hij is 2,5), maar eigenlijk pas nadat hij uit een open beker is gaan drinken..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gek hè, dat sommige kinderen dat zo lastig vinden. Gelukkig gaat het nu goed :-)

   Verwijderen
 5. Wat fijn dat Sam nu ook iets anders kan drinken dan jouw borst! De aanhouder wint geloof ik ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is een mooie stap, uit de rietjesbeker kunnen drinken! Fijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Echt Hema! whaha hier was het precies zo en precies die beker die de truc deed!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van de Hema inderdaad! Had eerst zo'n dure rietjesbeker van Difrax maar dat vond hij helemaal niets. (Inmiddels drinkt hij daar wel uit!) Grappig dat Jaylen precies hetzelfde deed als Sam.

   Verwijderen
 8. Ik ben 26 en drink nog steeds met een rietje... Woops... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jemig wat een gedoe zeg, gelukkig is het allemaal goedgekomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Haha wat een gedoe, maar komt vast helemaal goed. WAt een grappige foto :P

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nu maar hopen dat hij uiteindelijk toch ook 'gewoon' gaat drinken. Op z'n 16e nog aan de borst, niet zo ideaal, maar op z'n 16e door een rietje z'n eerste biertje proberen; ook niet zo ideaal hihi

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat fijn dat hij lekker water uit een beker drinkt.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...