zaterdag 12 april 2014

Het leven vieren

Onlangs stuitte ik op internet op een artikel met de 60 most powerful photos ever taken. Ik werd erdoor gegrepen. De rauwheid en puurheid trof me recht in het hart. Opeens kwam weer de vraag bovendrijven van waar draait het nu eigenlijk om in het leven? Waar maken we ons allemaal druk om in godsnaam? Ik heb dat vaker, moeten jullie weten. Al van kinds af aan. Zolang ik me kan herinneren, worstel ik soms met de vraag waarom we hier met z'n allen op aarde op zijn? Vast niet om ons druk te maken over Chanel tassen of wat de buren van ons denken. 
Ik ben niet gelovig. Ik vind het mooi dat mensen kunnen geloven als een kind. Ik kan het echter niet. Ik ben te pragmatisch en hang teveel aan de wetenschap. Als het voor mij niet verklaarbaar is, bestaat het niet. Punt! Maar daar gaat het nu niet om. Geloof is wat mij betreft een mooi middel om zin te geven aan het leven en om ons bestaansrecht mee te verklaren. Alleen voor mij werkt het niet op die manier. Maar wat doe ik hier dan? Waarom leef ik? 
Toen ik die foto's zag, realiseerde ik me dat het leven niet groots of volmaakt hoeft te zijn. Je kunt eeuwig zoeken naar de schoonheid van het bestaan maar je zult het nooit vinden wanneer je de keerzijde niet kent. Het leven is onafwendbaar eindig. Tot stof zullen we wederkeren. Wat is daar het nut van? Moeten we niet gewoon genieten van het feit dat we bestaan? Ophouden met het zoeken naar verklaringen en naar zingeving? Ons leven leiden zoals het op ons pad komt? Streven naar perfectie en grootsheid is waanzin als je het zo bekijkt, nietwaar? 
Zou het zo simpel zijn dat we slechts op aarde zijn om veel wijze lessen te leren? Niets meer of minder. Dat we zonder het te weten in een cyclus zitten waarin we denken dat het ieder voor zich is maar dat we ondertussen figureren in een Machiavelliaans* kosmisch geheel? Ik weet het niet en het feit dat ik het nooit zal weten, frustreert me bij tijd en wijlen enorm. Wat ik wel weet, is dat volmaaktheid relatief is. Ik bedoel, wat is nu volmaakt? Je kunt perfectie toch enkel
nastreven wanneer je weet hoe het niet moet? Er is evenwicht nodig. Een leven met enkel hoogtepunten is nietiger dan een bestaan met tevens tegenslagen. Opdat men leert om te gaan met de keerzijde van geluk. 
Ik neig ernaar te denken dat het leven dat wij op aarde leiden, maakbaar is. Geen macht God's maar dat er slechts een innerlijk verlangen in de mensheid zit om het goede te doen. Wij zijn zelf degenen die ons bestaan zingeving moeten geven. Inspirator en creator. We moeten falen om in te kunnen zien hoe mooi het leven is. Soms rauw, soms hard maar bovenal wonderschoon. Puurheid, echtheid, dat is waar het om draait. We moeten erop uit trekken met z'n allen. De liefde bedrijven en ons lijven laten teisteren door de elementen. Nachtenlang bij een kampvuur zitten en genieten van de natuur en alles om ons heen. Er van doordrongen raken dat het draait om het hier en nu en dat de toekomst van latere zorg is. 
Laten we het glas heffen en het leven vieren. Want is het niet onverklaarbaar mooi dat we op aarde zijn en kunnen lachen, dansen, huilen en liefhebben?  Misschien zijn we onwetend over onze plek in het grotere geheel, we weten daarentegen heel goed in welke toestand we op dit moment verkeren. Wat heeft een zoektocht naar het grote waarom voor nut als we bij voorbaat weten dat als we het antwoord al zouden vinden het na onze dood zou zijn. Let's celebrate life!

* Aangezien alles op aarde in beweging is en stilstand niet bestaat, zal er altijd vooruitgang of verval zijn, en zullen keuzes die je verstandelijk afwijst je vaak worden opgedrongen. 

Niccolò Machiavelli  (Florentijns staatsfilosoof 1469-1527)

Volg mij nu ook op BloglovinInstagramFacebook en Pinterest.

19 opmerkingen:

 1. Heel herkenbaar! Mooi beschreven :-) Ik heb mezelf ook vaker de vraag gesteld "Begrijpen dat er een reden bestaat voor het feit dat we hier zijn, is dat genoeg?" Frustie voor mensen die zo nieuwsgierig zijn naar alles en liefst alles willen weten en begrijpen en dan ook nog NU...hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, het is het alles willen begrijpen. En dat lukt nu niet.

   Verwijderen
 2. Het beste geloof is geloven in jezelf. En dingen doen die je blij en gelukkig maken. Daar gaat het om! Als je gelooft in jezelf en probeert om zoveel mogelijk dingen te doen waar je blij van wordt ben je het gelukkigst en bereik je het meest!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb de link even opgezocht, hij werkt hier niet. Prachtig zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb hem even aangepast. Als het goed is, doet hij het nu wel.

   Verwijderen
 4. Mooi geschreven meid, ik probeer zvm in het hier en nu te leven, maar dat is echt veel makkelijker gezegd dan gedaan. Angsten voor de toekomst en verdriet over het verleden zorgen ervoor dat het lastig is gewoon NU te genieten. Maar ik probeer het wel, en denk dat iedereen dat zou moeten proberen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik probeer het ook maar het lukt me ook niet altijd. Het gaat wel steeds beter.

   Verwijderen
 5. Diepzinnig en mooi geschreven. Zet weer aan tot nadenken en bezinning.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Amen.
  Ik zeg roep altijd ook dat ik nergens in geloof behalve in mezelf. Dat dan altijd met een knipoog want dat doe ik juist niet maar wel om aan te geven hoe ik over bepaalde dingen denk.
  Heb je stuk met een grote glimlach gelezen, wat een feest der herkenning.. ik zou het geschreven kunnen hebben ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. dit is toch wel herkenbaar,
  zo mooi beschreven....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat mooi geschreven. En ik ben het met je eens. Wij zijn het zelf die ons leven zingeving moeten geven. De fotoserie is overigens ook prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks! Die foto's vond ik ook echt prachtig. Werd er enorm door gegrepen.

   Verwijderen
 9. Jeetje zeg! Dat heb je echt heel mooi geschreven. Het leven gaat snel!
  Daar ben ik mij echt bewust van. Het is daarom ook echt belangrijk om te genieten van alles en iedereen om je heen :-)

  xoxo
  www.its-dash.com

  BeantwoordenVerwijderen
 10. <3 voor deze prachtige blog en <3 voor die prachtige foto's.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...