vrijdag 13 september 2013

Risotto met een pittige bite





Zoals ik al verschillende keren op deze blog heb verkondigd, houd ik enorm van risotto. Het is voor mij het ultieme comfortfood. Wanneer ik een restaurant risotto op de kaart zie staan, dan bestel ik het altijd. Wat mij betreft kan daar geen pizza tegenop. 
Dit gerecht heeft alles wat ik lekker vind; het is romig, er zit kaas in en een overdaad aan Italiaanse kruiden. Dit recept is trouwens geïnspireerd op een risotto die mijn broertje vorig jaar eens voor mij kookte. Inderdaad ja, ook een echte keukenprins! Vriendlief dankt tot op de dag van vandaag God op zijn blote knietjes dat mijn moeder haar kookgen heeft doorgegeven aan haar nageslacht. 

Ingrediënten voor 4 personen:

400 gram arboriorijst
pittige droge worst (chorizo)
150 gram sugarsnaps
50 gram ontpitte zwarte olijven 
blikje tomatenpuree 
blok Parmezaanse kaas van +/- 100 gram
ui
3 knoflooktenen
olijfolie
zwarte peper
Italiaanse kruidenmix 
chilipoeder 
cayennepeper 
kippenbouillonblokje
1500 ml water

Verhit een klein scheutje olijfolie in een pan op hoog vuur. Gebruik niet teveel olie want wanneer je straks de chorizo bakt, komt daaruit ook veel vet vrij. Snipper ondertussen de knoflook en de ui en bak deze ingrediënten glazig. Onderwijl snijd je de worst in kleine stukjes en dop je de sugarsnaps. Voeg de worst na een minuut of drie toe aan de pan met knoflook en ui. Bak de worst ongeveer twee minuten mee alvorens je de sugarsnaps erbij doet.
Na vijf minuten voeg je de rijst toe. Bak deze voorzichtig mee tot alle rijstkorrels zijn voorzien van een laagje olie. Draai het vuur lager en schep de tomatenpuree door het geheel heen. Voeg nu een liter water toe en het bouillonblokje. 
Blijf roeren tot de bouillon begint te koken en draai dan het vuur helemaal laag. Voeg vervolgens flink wat zwarte peper toe, Italiaanse kruiden en chilipoeder en cayennepeper naar smaak. Roer net zolang tot het vocht bijna is opgenomen.
Rasp ondertussen de kaas met een grove rasp. Straks voeg ze 2/3 daarvan toe de risotto en 1/3 serveer je in een schaaltje op tafel. Wanneer het vocht zo goed als opgenomen is, voeg je de zwarte olijven toe. Schenk vervolgens een scheut water in de pan en blijf wederom roeren tot het verdwenen is. Blijf net zo lang scheutjes water toevoegen tot de arboriorijst al dente is. Roer vlak voordat het gerecht klaar is de Parmezaanse kaas erdoor. Doe dit niet te vroeg want daardoor kan het makkelijk aanbranden. En dat zou zonde zijn natuurlijk...
Serveer de risotto vanuit de pan in diepe borden. Om het af te maken, strooi je er geraspte Parmezaans kaas overheen. Eet smakelijk!

Je kunt nog tot zondag meedoen aan de winactie van Sans-online. Bekijk hier wat je precies moet doen om mee te dingen naar 40,- shoptegoed bij deze webshop. Good luck!

7 opmerkingen:

  1. Ik heb net risotto gegeten, ben er ook helemaal gek op! Deze variant wil ik zeker ook een keertje proberen: klinkt super yummie!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Looking good, ik ga deze ook eens maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Haha met een pittige bite! Leuke naam. Ziet er trouwens wel heel erg lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ik weet het, gare titel ;-) Het is heerlijk btw.

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...