donderdag 28 februari 2013

Total Recall - Het verhaal van mijn leven
Eerder deze week las ik de autobiografie uit van Arnold Schwarzenegger. Mijn vriend had dit boek voor Kerst gekregen en aangezien hij nog geen tijd had gehad om erin te beginnen, ben ik dit boek gaan lezen. Ik verwachtte niet al te veel van dit boek maar het heeft me echt verbaasd. Of liever gezegd, Arnold Schwarzenegger heeft me verbaasd. Dit boek leest namelijk ongelofelijk makkelijk weg. Bijna als een spannende roman. Soms zijn biografieën saai omdat het een opsomming van feiten en gebeurtenissen betreft. Dat is bij Total Recall echter niet het geval. Het is een vermakelijk boek dat doorspekt is met de humor waarmee Arnold Schwarzenegger bekend is geworden. Wel een beetje flauw soms, maar daar is niets mis mee wat mij betreft. Als je er als lezer om moet lachen, dan is de grap geslaagd. Verder staat het boek vol prachtige foto's die zeker een bijdrage leveren aan het beeld van Schwarzenegger dat wordt geschapen.
In grote lijnen wist ik wel dat Schwarzenegger van origine een Oostenrijker is, hij bodybuilder is geweest, hij het gemaakt heeft in Hollywood en uiteindelijk gouverneur werd van Californië. Ik wist echter niet hoe gedreven deze man is en wat hij allemaal heeft gedaan en gelaten om dit alles te bereiken. Door het lezen van dit boek heb ik echt respect gekregen voor Arnold. Door de films waarin hij speelt en zijn fysieke verschijning, heb je al snel het beeld van een domme spierbundel. Niets is echter minder waar. Arnie is een selfmade man die op jonge leeftijd als immigrant al zijn eerste miljoen verdiende met ontroerend goed. Voordat hij als filmster beroemd werd, had hij al alles gewonnen wat er te winnen viel op het gebied van bodybuilding. Sterker nog, hij heeft de tot dan toe onbekende sport bodybuilding op de kaart gezet. Niet alleen door vele malen kampioen te worden maar ook door een internationaal postorderbedrijf op te zetten voor bodybuildingartikelen en boekjes over trainingen.
Wat ik erg bijzonder vind, is dat deze man altijd zoveel tegelijkertijd heeft gedaan. Naast zijn bodybuildingcarrière, studeerde hij, had hij diverse eigen bedrijven waaronder een postorderbedrijf en een bouwvakkersbedrijf en zette hij zich in voor goede doelen. Best knap als je als plattenlandsjongen uit Oostenrijk emigreert naar Amerika en geen Engels spreekt. Dat hij het uiteindelijk tot gouverneur heeft gestopt van de staat Californië is erg bijzonder als je bekijkt waar hij vandaan komt. Hij heeft veel bereikt als politicus, niet omdat hij beroemd is geworden als filmster maar omdat hij slim is en bereid is om hard te werken. Heel hard!
De hoeveelheid energie die hij zijn hele leven tentoon heeft gespreid, vind ik echt bewonderenswaardig. Hoe groot is de kans immers dat een Oostenrijkse plattenlandsjongen die naar de Verenigde Staten emigreert, de beste bodybuilder aller tijden wordt, uitgroeit tot filmster, trouwt met een Kennedy en gouverneur wordt van de grootste staat van Amerika? Er zal ongetwijfeld wel wat toeval in het spel zijn geweest maar ik ben ervan overtuigd dat hij veel aan zichzelf te danken heeft.
Natuurlijk is het zo dat wanneer je de autobiografie van iemand leest, je over algemeen een heel positief verhaal leest. Logisch, omdat de meeste mensen natuurlijk wel een gunstig beeld van zichzelf schetsen als die kans ze wordt geboden. Toch wil ik het positieve verhaal van Arnold Schwarzenegger graag geloven. Ik vind hem sympathiek namelijk. Wat daaraan bijdraagt is dat hij eerlijk is en zelfspot heeft. Hij ziet zichzelf niet als een godsgeschenk. Ik moest erg lachen om zijn beschrijving waarom hij geen rolmodel is en een voorbeeldfunctie niet aan hem besteed is. Ik ben een Europeaan die een Amerikaanse leider werd; een republikein met een zwak voor democraten; een zakenman die zijn geld verdient als een actieheld; een zeer gedisciplineerde perfectionist die niet altijd gedisciplineerd genoeg is geweest; een fitnessexpert die dol is op sigaren; een milieufreak met een voorliefde voor Hummers; een vrolijke, kinderlijke enthousiaste vent die bekend is geworden door zijn rol als Terminator. Wie kan daar nu lering uittrekken? Ook schrijft hij over zijn buitenechtelijke kind en de scheiding van zijn vrouw, Maria Shriver. Hij geeft toe dat hij een rokkenjager is en dat hij dat niet onder stoelen of banken steekt, pleit voor hem. Overigens geef ik zijn vrouw groot gelijk, het is een geweldige vent volgens mij, maar binnen een huwelijk valt er niet mee te leven.

Volgende week beantwoord ik de vragen die me gesteld zijn naar aanleiding van mijn Ask me anything-blogje. Mocht je me nog vragen willen stellen, laat ze dan hier achter.

6 opmerkingen:

 1. Goh dat wist ik niet! Fijn om te horen dat bio's ook nog leuk zijn om te lezen! Humor helpt natuurlijk zeker! Ik wist niet dat Arnold al zoveel had bereikt voordat hij beroemd was! Wat een doorzetter!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was absoluut een leuk boek om te lezen. Arnie rocks!

   Verwijderen
 2. Haha cool dat je die hebt gelezen,lijkt me best interessant, hij heeft echt een gek leven gehad als je erbij nadenkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een heel raar leven heeft die man gehad. Ik lees eigenlijk nooit bio's omdat ik er al vanuit ga dat het saai is, maar volgens mij is dit best boeiend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb al meerdere biografiën gelezen en ik vind het best wel interessant juist.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...