zondag 13 januari 2013

Appelcrumble met dadels



Ik heb me voorgenomen om vaker iets te bakken. Ik vind dat namelijk erg leuk om te doen maar op de één of andere manier komt het er niet zo vaak van. Als goed begin van dit voornemen heb ik vorige week een appelcrumble gebakken. Het resultaat mocht er zijn dus daarom wil ik graag dit recept met jullie delen.
Het oorspronkelijke recept komt trouwens uit het kookboek Koken met Karin [zónder pakjes & zakjes]. In grote lijnen heb ik het recept gevolgd maar de verhoudingen heb ik aangepast. Hieronder vertel ik hoe ik mijn appelcrumble met dadels heb gemaakt.

Ingrediënten:

125 gram bloem
125 gram boter
125 gram suiker
75 gram pecannoten
sinaasappel
zout
4 grote groene appels
150 gram dadels
3 eetlepels bruine basterdsuiker
kaneel
bakspray

Verwarm de over voor op 180 graden. Vet alvast een ronde bakvorm in met bakspray. Ga vervolgens aan de slag met het maken van het kruimeldeeg.
Om te beginnen doe je de bloem in een beslagkom. Vervolgens snijd je de boter in blokjes en rasp je de schil van de sinaasappel. Voeg de boter en de geraspte sinaasappelschil samen met de suiker en een snufje zout toe aan de beslagkom met bloem. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Wrijf net zolang met je vingers tot er kruimeldeeg ontstaat. Als laatste toevoeging aan het deeg hak je de pecannoten en mengt deze erdoor.
Ga nu verder met het schillen van de appels. Verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine blokjes. Daarna ontpit je de dadels en snijd je ook deze in kleine blokjes. Mik de stukjes appel en dadel in een kom en bestrooi dit mengsel met de bruine basterdsuiker en kaneel naar smaak. ( Ik gebruik altijd lekker veel kaneel omdat ik het erg lekker vind ruiken en smaken.)
Schep de vulling in de ingevette taartvorm en verdeel het kruimeldeeg gelijkmatig over de vulling. Duw het geheel een beetje aan zodat je taart straks niet uit elkaar valt.
Bak je taart nu 40 minuten in de oven. De appelcrumble is klaar als het deeg goudbruin is geworden. Laat de taart in ieder geval even een halfuurtje afkoelen voor het serveren. Nog één tip: deze taart smaakt nog goddelijker met geklopte slagroom!

8 opmerkingen:

  1. Oehh lekker! Hopelijk kan ik dat ook. Heb gister mijn appeltaart niet afgemaakt, omdat het niet lukte haha. Vriendje heeft m afgemaakt :P

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ziet er lekker uit! Ik zou ook wel wat meer willen bakken, maar neem er nooit de tijd voor. Crumble is echt heerlijk :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Apple crumble, een van m'n lievelingsrecepten! Dit lijkt me ook een lekkere variant. Ook met custard errug lekker, trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Groot gelijk, want bakken is gewoon heerlijk! Deze appelcrumble ziet er veel te lekker uit.. goed idee voor de volgende verjaardag:). Zelf gemaakte taarten smaken altijd beter als supermarkt taarten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Homemade is inderdaad altijd lekkerder dan kant-en-klaar uit de supermarkt. De volgende keer staan er cupcakes of muffins op de planning.

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...