woensdag 23 januari 2013

Dag 15 - Je stad

Abseilen Euromast 2010

Abseilen Euromast 2010

Abseilen Euromast 2010Inmiddels woon ik alweer een paar jaar in Leusden. Dit is een groot dorp dat tegen Amersfoort aanligt. Binnen een minuut of tien rijd je hiervandaan naar het centrum van Amersfoort. Toch voelt deze stad niet als mijn stad. Oorspronkelijk kom ik namelijk helemaal niet uit deze regio. Ik ben hierheen verhuisd omdat mijn vriend en ik heel graag samen wilden gaan wonen. Aangezien hij het niet zag zitten om mijn kant op te komen, heb ik toentertijd de keuze gemaakt om mijn leven om te gooien en 100 kilometer verderop te gaan wonen.
Ik ben geboren en getogen in Papendrecht. Een dorp in Zuid-Holland vlakbij Dordrecht en Rotterdam. Als kind kwam ik al regelmatig in Rotterdam om bijvoorbeeld naar Blijdorp te gaan of te zwemmen bij Tropicana. Ook als het tijd werd voor nieuwe kleren, was Rotterdam the place to be. Toen ik op mijn achttiende ging studeren in Rotterdam, leerde ik deze stad nog beter kennen. Ik durf dus wel te beweren dat Rotterdam mijn stad is. Het is immers de stad waar ik jarenlang gewoond, gewerkt en gestudeerd heb. Er liggen zoveel herinneringen in deze stad, dat vergeet je nooit. Vooral mijn studententijd was fantastisch. Ik studeerde midden in de stad op de HRO aan de Wijnhaven. Ik hoefde alleen het zebrapad over te steken om op De Blaak te staan. Ook hadden we soms college in een kubuswoning omdat daar een dependance zat van de hogeschool. We hebben ons dood gelachen om alle toeristen met camera's voor de ramen terwijl wij ons eigenlijk moesten verdiepen in literatuuranalyse of didactiek. En na afloop met z'n allen een terrasje pakje bij De Oude Haven natuurlijk. Ik heb daar heel wat uurtjes (lallend...) door gebracht. Na mijn studie kreeg ik een baan aangeboden op een school vlakbij het Centraal Station. Wederom dichtbij het centrum.
Hoewel ik inmiddels dus zo'n 100 kilometer verderop woon, vind ik het nog altijd prettig om in Rotterdam te zijn. Ik ken de stad op mijn duimpje en kom altijd bekenden tegen. In Amersfoort moet ik altijd denken wat waar zit maar in Rotterdam weet ik heel veel blindelings te vinden. Ik ken zelfs de volgorde van de metrohaltes uit mijn hoofd! Het voelt voor mij nog steeds als thuis daar. Ik denk dat dat in de loop der jaren wel af zal nemen omdat mijn leven zich inmiddels in deze regio afspeelt. Ik leer hier steeds meer mensen kennen en de contacten die ik heb in Rotterdam verwateren toch wel een beetje door de afstand.
Wat ik heel fijn vind, is dat Rotterdam een echte wereldstad is. Alles is groot, groter, grootst. Heerlijk! Ik vond Amersfoort in eerste instantie ook niet aanvoelen als een stad, voor mij was het eerder een groot dorp. Ik miste de hoogbouw, de metro en de grote bioscopen. En de Maas natuurlijk! De nabijheid van grote rivieren heb ik in het begin wel gemist toen ik naar Leusden verhuisde. Gelukkig heb ik er een hele bosrijke omgeving voor terug gekregen maar toch kriebelt het soms wel als ik bij mijn ouders lekker langs het water loop om even uit te waaien.

10 opmerkingen:

 1. Aww.. kan ik inkomen :) Inmiddels heb ik op zo veel plekken gewoond dat ik me overal wel thuis kan voelen. Nu ben ik opgegroeid in Zoetermeer; een hele fijne plek voor kinderen, maar ik zou er zelf niet meer willen wonen. Het is geen echte stad haha! Wel in de buurt van Den Haag en Rotterdam, dus daar kwam ik ook vaak :)
  PS Mega tof dat je bent gaan abseilen van de euromast!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel erg leuk om te lezen! Weet je waarom? Ik kom ook uit de buurt van Rotterdam. Rotterdam is mijn stad, maar ben zo'n 10 jaar verhuisd naar Culemborg, vlakbij utrecht. Vanaf 1 maart ga ik aan de slag met een nieuwe baan in Leusden!! Toevallig he?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad wel heel toevallig allemaal haha... Ben wel heel benieuwd waar je dan gaat werken hier ;-) Als je het leuk vind, kun je altijd een keer koffie komen drinken hier!

   Verwijderen
  2. Ja lijkt me leuk om een keer te meeten! Ik ga werken bij een detacheringsbureau dat in Leusden zit. Ik heb daar vanaf 1 maart introductie en daarna wordt ik bij een verzekeraar ergens in Nederland geplaatst. Ik zal er niet heel vaak zijn dus maar heb wel af en toe cursussen en andere meetings!

   Verwijderen
 3. Wat een leuk stukje! Gaaf dat abseilen van de Euromast, leuke foto's zijn het ook. Hoop dat de stad waar je nu woont zo langzaam maar zeker toch wat meer 'thuis' gaat voelen. Ik herken het dat ik mijn oude vertrouwde plekkie mis...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toevallig speel ik al een tijdje met het idee om naar Amersfoort te verhuizen. Niet vandaag of morgen, maar zeker over een tijdje. Ik wil graag wat centraler gaan wonen ten opzichte van mijn vrienden en familie in het noorden en daarnaast wil ik graag een wat kleinere stad omdat ik mijn huidige woonplaats te groot vind.
  Stoer dat je bent gaan abseilen, ik heb helaas vorig jaar een paniekaanval boven op een vulkaan gehad dus ik vrees dat abseilen er voor mij ook niet (meer) inzit. Eerder was geen berg me te hoog. Maar ja. Toevallig ben ik morgen in Rotterdam voor het filmfestival, ben benieuwd naar de stad, ik kom er eigenlijk nooit...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ai, een paniekaanval, dat is niet niks! Lijkt me een hele enge ervaring, vooral op een vulkaan.

   Vind het wel fijn om centraal te wonen. Heb alleen veel familie in Zeeland en dat is wel een aardig stukje reizen hiervandaan. Ik moet nog steeds een beetje wennen aan Amersfoort maar het is wel echt een leuke plek.

   Verwijderen
 5. Haha cool zeg! Rotterdam is wel gezellig he! Ik vind het ook altijd leuk daar te zijn. En trouwens, ik zoek naar werk, met een maximum aan Amersfoort, zou grappig zijn als ik daar kwam te werken, hoewel het mij ook wel saai lijkt hehe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kom in Amersfoort werken! Hartstikke gezellig hoor ;-)

   Verwijderen
 6. Ik kan t me heel goed voorstellen! Maar in Amersfoort kun je wel heerlijk eten!!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...