dinsdag 19 november 2013

Costa Rica tips & tricks

Op reis met Jess

Op reis met Jess

Op reis met Jess

Op reis met Jess

Op reis met Jess

Op reis met Jess

Op reis met Jess

Op reis met Jess


Deze blog verscheen op 17 november 2013 als gastblog op de site Travel Lifestyle.

Inmiddels is de 27-jarige Jess mama van de lieve Sam. Haar vrolijke blog staat dan ook vol met avonturen van deze kleine man. Daarnaast blogt ze over heerlijke recepten, zichzelf (wat soms gewoon hilarisch is) en alle andere dingen die ze leuk vindt. Surfen en reizen zijn nog steeds twee passies van Jess, al staan die op dit moment op een iets lager pitje. Maar de ontwikkeling van Sam is natuurlijk al een avontuurlijke reis op zich. Een aantal jaar terug ging ze met haar vriend naar Costa Rica, surfers paradise. Reizen jullie mee?

Waarom hebben jullie gekozen voor Costa Rica?

Een hele goede vriend van mijn ouders is een aantal jaar geleden geëmigreerd naar Costa Rica. Veel mensen uit de kennissenkring van mijn ouders hebben hem daar bezocht en ook komt hij regelmatig terug naar Nederland. Al vele jaren hoor ik fantastische verhalen over dit land en zie ik de mooiste foto’s voorbij komen. Iedere keer weer probeerde men ons over te halen om ook eens die kant op te gaan maar steeds kozen we toch een andere bestemming. Tot we begin 2011 de knoop doorhakten dat we deze zomer toch echt eens naar Costa Rica moesten gaan. We wilden nu eindelijk wel eens zien en beleven waar iedereen het over had. Nadat we ons hadden ingelezen, wisten we het zeker. Costa Rica it is! We speurden naar goedkope tickets en vlogen die zomer naar Midden-Amerika. Middenin een verhuizing, een geweldige planning maar niet heus haha!

Oh heerlijk! Wat voor reis was het precies?

In eerste instantie wilden we gaan back-packen maar uiteindelijk besloten we om toch voor een roadtrip te gaan. Vanwege onze verhuizing konden we maar twee weken weg in plaats van de drie of vier weken waar we eigenlijk voor wilden gaan. Omdat we onze tijd optimaal wilde gebruiken, hebben we ervoor gekozen om een jeep te huren en zo het land door te crossen. Via via konden we goedkoop een auto huren en we leenden de Tomtom en een mobiel met een lokaal nummer van de vriend van mijn vader. Al met al waren we dus niet heel veel duurder uit dan wanneer we zouden gaan backpacken.
We hebben ervoor gekozen om niet van tevoren een reis te plannen maar te kijken wat er op ons pad zou komen. Het enige uitgangspunt dat we hadden was dat we op tijd terug moesten zijn in San José voor onze terugvlucht. Iedere avond pakten we onze reisgids en kaart erbij en besloten we hoe we onze reis zouden vervolgen. Onderweg kregen we vaak goede tips van medereizigers of locals in de vorm van een visitekaartje of telefoonnummer.

Dat klinkt echt geweldig! Wat was het allermooiste daar?

We hebben bizar veel mooie dingen gezien maar als ik echt moet kiezen dan zijn de volgende plekken echt de moeite waard om te bezoeken.

  • Het bergdorpje San Gerardo de Dota. Dit piepkleine dorpje ligt in een kloof hoog in de bergen en is omgeven door de jungle. Vanuit het dorp kun je een spectaculaire wandelroute volgen die je langs verschillende watervallen leidt. Geen bordjes, geen massatoerisme en alleen jij en de natuur. Je klautert over enorme rotspartijen heen en eindigt bij de grootste waterval ooit. Lara Croft, eat your heart out!
  • Wanneer je van surfen houdt is het dorp Dominical een absolute aanrader. Er hangt een superrelaxte vibe en de golfen zijn echt amazing. Echt een hele goede spot!
  • Wanneer je fan bent van uitgestrekte stranden en ongerepte natuur, neem dan de ferry naar Nicoya. Op dit schiereiland kun je uren over hobbelige junglepaadjes rijden zonder iemand tegen te komen. Alleen te doen met fourwheele-aandrijving trouwens. Op dit schiereiland vind je ook het surfdorpje Montezuma. We maakten daar een paardrijtocht van ruim drie uur over het strand. Ons enige gezelschap waren de aapjes die in de bomen hingen in de jungle langs het strand. Echt adembenemend!
  • Aan het einde van onze vakantie streken we neer in het dorp Arenal. We waren moe en besloten daarom naar de Hot Springs genaamd Baldi te gaan. Ik had er niet echt een voorstelling van maar het was zo geweldig daar. Stel het je voor als een gigantisch subtropische sauna meets zwemparadijs. Alleen niet binnen maar midden in de jungle en eindeloos groot. Je vindt er een enorme diversiteit aan baden met water uit hete bronnen van de vulkaan Arenal. Heel ontspannend en heilzaam. 

Voor elk wat wils dus, fantastisch! En wat kun je hier nu het allerbeste eten?

Een traditioneel gerecht dat je overal in Costa Rica vindt is Gallo Pinto oftewel kip met zwarte bonen en rijst. Ik vond dat heel erg lekker. Vaak wordt het geserveerd met maïs en ei. Je kunt het overal bestellen en is erg goedkoop.
In San Gerardo de Dotto verbleven we op een forelkwekerij. Bij het ontbijt kregen we de verste vis ooit geserveerd. Nadat we onze bestelling hadden doorgegeven, pakte de eigenaar zijn schepnet, viste een forel uit één van de vijvers en binnen tien minuten waren we raedy to eat! Heel erg lekker!
Verder vond ik gefrituurde cassave een echte aanrader. Vele malen lekkerder dan een bord patat. Tot slot kun je overal vers fruit en verse sapjes scoren. Costa Rica is een vruchtbaar land en dat proef je. Alle vruchten zijn enorm sappig en smakelijk. Ik heb echt geleefd op fruitsalades en rijst met kip.

Nom, nom! Wat was de leukste gebeurtenis van deze reis?

We hebben zoveel gave dingen gedaan deze reis maar als ik echt moet kiezen dan ga ik voor het surfen. Ik ben en blijf een surfergirl en Costa Rica is echt een machtige plek om deze sport te beoefenen. Het is geweldig om in dorpjes te vertoeven waar iedereen gelijkgestemd is en massaal op een board kruipt. Want zeg nu zelf, wat is er mooier dan een goede golf pakken en je mee laten voeren?

Zo gaaf! Ik zou ook wel willen surfen! Heb je nog andere tips voor toekomstige reizigers?

  • Bezoek Costa Rica in het regenseizoen. Het land is dan prachtig groen en aan de kust is het dan warm maar wel goed uit te houden. 
  • Wanneer je een vulkaan gaat bezichtigen, doe dit dan alleen bij helder weer. Bespaar jezelf de moeite om in de regen of de mist naar boven te rijden want je ziet helemaal niets.
  • Vraag tips aan locals voor leuke adresjes en activiteiten. Wij zijn op deze manier op diverse plekken terecht gekomen waar je niets over leest in de reisgidsen.
  • Vertel dat je een Nederlander bent. Nederlanders staan goed bekend in Costa Rica in tegenstelling tot Amerikanen. De meeste locals zien Nederlanders als een reislustig, goedlachs en relaxt volkje. Doe daar je voordeel mee!
  • Reis niet in het donker. Overdag kun je prima gaan en staan waar je wilt in Costa Rica maar zorg ervoor dat je, wanneer de nacht valt, in de bewoonde wereld bent. Aangezien je rond de evenaar zit, wordt het trouwens vroeg donker.
  • Koop tickets voor activiteiten niet op de plek zelf maar kijk of je ergens in het dorp een soort van touristoffice ziet. Stel je er niet teveel van voor, meestal is dit een simpel hutje langs de kant van de weg. Hier kun je vaak toegangsbewijzen met korting kopen. Verder kun je ook vragen aan degene achter de receptie of aan de eigenaar van je verblijfplaats of ze iets voor je kunnen fiksen. Meestal hebben deze personen goed contact met aanbieders van activiteiten en kunnen zodoende wel wat korting versieren.

Zou je Costa Rica weer willen bezoeken of ga je liever ergens anders heen?

Lastig! Ik vond het echt een heel gaaf land en ik heb het gevoel dat ik er nog lang niet uitgekeken ben. Alleen hebben we nu een klein kind waardoor ik op dit moment niet de dingen zou kunnen doen die nog op mijn verlanglijstje staan. Daarnaast zijn er ook nog zoveel andere bestemmingen die ik nog wil aandoen dat ik het ergens wel zonde vind om opnieuw naar Costa Rica te gaan. Maar goed, zeg nooit nooit!

Dankjewel Jess voor deze mooie bijdrage. Costa Rica leek me al geweldig , maar nu ben ik helemaal overtuigd. Willen jullie meer lezen van en over Jess? Neem dan een kijkje op haar blog!

Volg mij nu ook op BloglovinInstagramFacebook en Pinterest.

15 opmerkingen:

  1. Ja heb t vanmorgen gelezen op die blog... Erg gaaf stukje en inderdaad.. zorgt ervoor dat ik ook ooit naar Costa Rica wil!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We hebben al heel wat gereisd, maar Zuid Amerika nog niet bezocht. Op de lijst...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. dit ziet er fantastisch uit, zwijmel...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh ik zou heel graag willen. Ook als niet surfer. We zetten hem op de lijst ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een mooie blogje met mooie foto's en momenten :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heb gelijk zin om op vakantie te gaan. Nog niet over nagedacht om Costa Rica te bezoeken maar nu zeker wel :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heel erg bedankt voor je leuke en mooie bijdrage; ik wil ook naar Costa Ricaaaa!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuk! Mooie foto's. Costa Rica lijkt mij ook erg mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ik hou van costa rica. Je mag me zo op het vliegtuig daarheen planten! In San Gerardo zaten wij om de hoek van de forelkwekerij :)
    Dat van dat regenseizoen: akkoord. Wij zijn in juli gegaan, en hebben eigenlijk meestal enkel in de voormiddag een hoosbui gehad, 's middags trok het dan helemaal open. Mij is Bahia Drake enorm bijgebleven, en het bezoeken van parken als Corcovado en Manuel Antonio. Ik vond het, zeker in de bergstreken, een enorm voordeel om Spaans te spreken. En neem natuurgidsen. Het kost je helemaal niet zo veel meer, maar je hebt iemand nodig die je leert kijken, want het is zo'n indrukwekkende natuur!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Jaaaaa, ik las 'm al bij Michelle. Erg leuk! Ik heb jouw verre reizen niet meegemaakt, dus erg leuk om er nu over te lezen. Costa Rica lijkt me ook echt supermooi! Wil ik heen, haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Net gelezen op Travel Lifestyle / de Wereld is een boek en nu jouw leuke blog aan het bekijken :) fijne posts!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...