vrijdag 29 maart 2013

HOW TO: biefstuk bakken







Ik houd van lekker eten en daar hoort op z'n tijd een lekker stukje vlees bij. Bijvoorbeeld een biefstukje. Wanneer ik biefstuk eet, koop ik het liefst een mooi stuk vlees. Ik kies dan meestal voor een kogelbiefstukje of een biologisch exemplaar.
Toen ik net was bevallen, heb ik de eerste weken heel veel biefstuk gegeten. Naast dat ik heel blij was dat ik weer rood vlees mocht eten, was het ook heel goed om mijn HB weer een beetje op peil te krijgen. Sterker nog, bij mijn ontslag uit het ziekenhuis kreeg ik het advies om veel rood vlees te nuttigen. Zo gezegd, zo gedaan dus.
De laatste tijd bereid ik biefstuk meestal in de grillpan. Aangezien ik er best een poosje over heb gedaan om de goede bereiding te vinden voor een mooi rosé biefstukje, deel ik vandaag mijn tips & tricks.

Ingrediënten:

(kogel)biefstuk
ui
olijfolie
boter
peper
zout

Zorg ervoor dat die biefstukken op kamertemperatuur zijn als je ze gaat bereiden. Ik haal ze meestal een uurtje van tevoren uit de koelkast.
Zet een droge grillpan op een middelgrote pit met een hoog vuur. Leg de biefstukken ondertussen op een snijplank en bestrooi ze aan beide kanten met zwarte peper en zout. Wrijf ze daarna goed in met olijfolie.
Bak de biefstukken anderhalve minuut of twee minuten per kant, afhankelijk van de dikte, in de warme grillpan. Wanneer je de biefstukken in de pan legt, verplaats ze dan niet en draai ze om met een tang of een spatel. Prik er niet in met een vork! Hier wordt het vlees namelijk minder mals van.
Snijd terwijl je de biefstukken bakt de ui in ringen en leg alvast twee stukken aluminiumfolie op de snijplank klaar. Wanneer de biefstukken klaar zijn, vouw je ze in het aluminiumfolie en laat je ze daarin twee minuten rusten.
Schenk ondertussen een extra scheutje olie in de pan bij het bakvet van het vlees. Bak de uienringen daarin lekker knapperig, ze mogen best wel donker worden.
Serveer de biefstukken op een bord met daar bovenop de gebakken uien. Schep er flink wat bakvet overheen. Erg lekker met gebakken aardappelen en een frisse salade. Eet smakelijk!

11 opmerkingen:

  1. Heerlijk, zo'n mooi biefstukje. *watertand*

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt goed hoor.. Mijn stukjes zijn nooit zo dik, heb liever dunnere stukjes bief :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hmmmmm, biefstuk. Heerlijk! Dankjewel voor de tips! Ik wist niet dat je er niet doorheen mocht prikken met een vork. Meestal draai ik ze zo om, haha. Niet meer doen dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Haha handig, ik ben namelijk geen ster, vraag altijd aan mn vriendje of die m wil bakken hehe!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben niet zo'n vleeseter zoals je misschien wel weet maar een stukje biefstuk op z'n tijd kan ik best waarderen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet het inderdaad. Wat vlees betreft ben ik wel van de kwaliteit. Liever geen kiloknallers!

      Verwijderen
  6. Heerlijk een biefstuk! Wij eten het alleen altijd goed doorgebakken :) lekker met ui en champignons nomnomm

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jaa biefstuk! Grappig; mijn papa, broer of vriend bakken hem altijd. Daar waag ik me meestal niet aan ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...