donderdag 30 januari 2014

Let's talk about boobiesVorige week stond er een bericht van Medela op mijn timeline van Facebook. Het betrof een afbeelding van een jongetje van een jaar of twee waarbij de gezondheidsvoordelen stonden genoemd wanneer een kind minimaal twee jaar borstvoeding had gehad. Als langvoedende mama trok dat plaatje natuurlijk mijn aandacht. In de media hoor je vrij weinig over borstvoeding dus als ik er iets over kan lezen, vind ik dat best interessant. Puur uit nieuwgierigheid, scrolde ik de honderden reacties door onder de afbeelding. Mijn mond viel open van verbazing toen ik alle discussies las. Borstvoedingsmoeders en flessenmama's maakte elkaar uit voor rotte vis en weet ik veel wat nog meer. En het enige dat ik kon denken was: waarom?
Waarom is er zo'n eeuwige strijd tussen vrouwen die borstvoeding geven en vrouwen die al dan niet noodgedwongen kiezen voor kunstvoeding? Waarom al dat gekijf? Ik snap het serieus niet. Ik vond de afbeelding ook niet echt shockerend. Medela reageerde zelf vrij geschokt op al die aanvallende reacties.. Deze producent van onder andere borstkolven en tepelhoedjes wilde enkel wetenschappelijk bewezen informatie delen. Net zoals bijvoorbeeld Nutrilon dat doet voor kunstvoeding. Misschien niet helemaal eenzelfde vergelijking want Medela maakt die mamamelk niet zoals Nutrilon maar jullie vatten mijn punt. Medela wilde gewoon wat interessante feiten delen en geenszins een discussie uitlokken. En ik vond die feiten ook serieus best leuk om te lezen tot ik al die schermutselingen eronder las.
Wat ik als borstvoedingsmoeder niet begrijp, is dat moeders die flesvoeding geven de discussie opzoeken op een pagina van een fabrikant van borstvoedingsprodukten. Het lijkt mij dat je zou kunnen begrijpen dat daar pro-borstvoedingsinformatie te vinden is. Ik geef geen kunstvoeding dus ik heb toch ook niets te zoeken op een pagina van een producent van dit type product. Het lijkt me eerlijk gezegd vrij logisch dat Medela dit soort info deelt. Hoe zouden borstvoedingsmoeders anders aan deze informatie moeten komen. Als zelfs een borstkolvenfabrikant daar niet op mag wijzen. Dat is toch te gek voor woorden.
Ik begrijp dat het hele flesvoeding versus borstboeding geven gevoelig ligt. Het gaat immers om iets heel persoonlijks en ook nog eens over borsten. Toch blijf ik het vreemd vinden dat men niet raar opkijkt van een moeder die haar kind de fles geeft maar dat een stukje blote tiet opeens heel goor is. Het gaat verdorie om een klein kindje dat honger heeft. Dat is niet vies maar juist heel natuurlijk en normaal. Ik zie op televisie regelmatig scènes voorbij komen waarbij meer borst in beeld is dan wanneer ik Sam voed. Moeten we als samenleving niet eens de hele seksualisering loslaten rondom het vrouwelijk torso?
Ik ben best iemand die tegen heilige huisjes aantrapt. Borstvoeding is echter een punt waarbij ik die behoefte niet heb. Ik ben dan ook geen moeder die continu anderen erop wijst hoe geweldig borstvoeding is. Ook geef ik geen ongevraagde adviezen en veroordeel ik flessenmama's niet. Soms lees ik blogs en reacties van borstvoedingsmoeders waardoor zelfs ik denk: ben jij van de borstvoedingsmaffia? Die manier van benaderen vind ik niet prettig. Net zomin als dat ik het prettig vind om door flessenmama's te worden veroordeeld vanwege het feit dat ik al ruim 17 maanden mijn kind de borst geef.
Waar ik echter wel over mijn nek ga, zijn de reacties die ik soms krijg. Soms plaats ik wel eens een borstvoedingsfoto. Domweg omdat ik het een mooie foto vind. Ik zie genoeg foto's voorbij komen van schattige baby's die een flesje krijgen dus waarom niet. Ik vind de eenvoud en puurheid van borstvoeding erg mooi. Ik weet dat dit reacties kan oproepen en die neem ik voor lief. Meestal zijn die reacties erg lief en aardig alleen een enkele keer krijg iets te horen in de trant van 'Wat onrespectvol naar je man!' of 'Je kunt dit alleen maken omdat je een lekker wijf bent anders was je een gore zeug geweest!'. Tja, wat moet je daar nu mee? Het is niet dat ik mensen wil shockeren met zulke foto's. Totaal niet. Ik wil enkel dezelfde vrijheid hebben als een kunstvoedingsmoeder.
Wat mij tegen de borst (woordgrapje haha!) stuit, is dat er twee kampen recht tegenover elkaar lijken te staan. Waarom kan er niet zonder oordelen naar elkaar gekeken worden? Als ik de cijfers mag geloven, zijn de meeste flesvoedingsmoeders ooit gestart met het geven van borstvoeding. Hoe kan het dan dat men opeens 180 graden draait en fel tegenstander wordt. Is het frustratie omdat de eigen borstvoeding niet goed liep? Of iets anders? Ik veroordeel vrouwen niet die de fles geven maar soms lijkt het zo dat mensen dit automatisch denken omdat ik zolang mijn kind aan de borst heb. En dat terwijl ik ervan overtuigd ben dat elke moeder een keuze maakt die het beste is voor moeder en kind. Of dat nu flesvoeding of borstvoeding betreft. Als ik op kraamvisite ben en ik mag de nieuwbakken spruit een flesje geven dan vind ik dat juist superbijzonder. En fijn! Uit mijn mond zul je geen onvertogen woord horen hierover. Ik verwacht echter wel dezelfde behandeling als ik mijn kind de borst aanbiedt.
Ik heb al vaker over borstvoeding geschreven. Vooral in de context van elkaars keuzes respecteren. Vandaag doe ik dat opnieuw. Voor de zoveelste keer! Blijkbaar is het nog steeds nodig om mensen erop te wijzen dat er geen haat en nijd hoeft te zijn over dit onderwerp. Echt niet! Het is gewoon een kwestie van leven en laten leven. Zullen we afspreken dat borstvoedingsmama's erop gaan letten dat ze rekening houden met de gevoelens van flessenmoeders? En kunnen de mama's die kunstvoeding geven misschien wat minder fel de discussie opzoeken en wat minder snel op hun pik getrapt zijn. Het komt van twee kanten, nietwaar.

Wat vinden jullie van de hele discussie over borstvoeding versus flesvoeding?

Volg mij nu ook op BloglovinInstagramFacebook en Pinterest.

16 opmerkingen:

 1. You goJess! Ik moet wel toegeven dat ik meer voor borstvoeding ben, maar na een halfjaar ben ik ook gestopt, omdat meneer Julius niet meer liggend wilde drinken. Alle andere houdingen werden vriendelijk doch dringend afgewezen, dus toen ben ik overgestapt op flesvoeding, wat ook helemaal prima is! Let it be, laat iedereen vrij in haar keuze, vind ik ook :) En die opmerkingen... Wil je ze dan niet vol gas in hun gezicht stompen? ;-) -X- Max

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben het zo met je eens! Ik wist dat ik nooit borstvoeding zou kunnen geven voordat ik zwanger was. Ik had dus geen keuze maar ik heb altijd het gevoel gehad dat ik me moest verantwoorden. Zelfs in het ziekenhuis wilde de verpleging persé "wachten" om te kijken of het echt niet op gang zou komen. Had ik het liefst Finn gewoon aan mijn borst gehad JA, maar ik kan niet zeggen dat hij het persé beter had gedaan op borstvoeding.

  Maar waar ik dus helemaal grrrrrr van wordt is het hypocriet gedoe rondom borstvoeding in het openbaar. In mijn pufclubje geven er 3 borstvoeding en ik heb nog geen 1 keer een tiet gezien hoor. Dat gaat allemaal zo soepel en snel. Dus waarom toch steeds die kritieken.
  Anderzijds snap ik ook niet waarom flesmoeders zo vaak veroordeeld worden. Daarom meng ik me niet in die discussies.
  Mensen zouden eens wat meer met de 'echte' dingen in Nederland bezig moeten zijn, zoals bejaarden mensen die na 60 jaar uit elkaar getrokken worden, of hoe vreselijk we allemaal in de ......... genomen worden door de regering. Nee in plaats daarvan vliegen we elkaar in de haren over borsten en zwarte pieten. Hoezo prioriteitstoringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ken de discussies en vind ze ronduit sneu. Van beide kanten, hoor! Het wordt allemaal zwaar overdreven.
  Ik heb maar drie maanden borstvoeding gegeven en ben nog steeds blij dat ik dat heb kunnen doen. Ik vond het daarna ook makkelijk dat anderen het konden doen. Bovendien had Junior zwaar koemelkallergie en de speciale voeding was wel de makkelijkste weg naar koemelkvrij. Bij de belastingtests na een jaar, was de allergie gelukkig foetsie (jay for that!!).
  Ik was wel voor borstvoeding, maar was ook blij met een alternatief toen dat niet meer kon wegens het slikken van antipsychotica.
  Pas toen Junior op school zat, werd ik via het web geconfronteerd met deze discussies (waar ik me meestal maar buiten heb gehouden, of iets heb gezegd in de trant van dat het goed is dat er keuzes zijn en dat het ene helemaal niet heiliger hoeft te zijn dan het andere, maar de nuance werd vaak niet opgepikt).

  Meis, doe lekker je ding! Ik vind de foto's niet aanstootgevend, wel sommige reacties. Iemand een zeug noemen? Dat kan dus echt niet, he! Dan heb je vast zelf teveel tiet of fles gehad vroeger :D

  Het is vaak niets meer en niets minder dan valsheid en jaloezie, zulke reacties, moet je maar denken.

  Als ik je bumbpics zie en je borstvoedingsfoto's, vind ik het jammer dat ik niet zulke mooie plaatjes heb van die mooie momenten. Maar toen was dat nog niet zo 'in'. Ik heb ook nooit een babyshower gehad.

  Maar ik gun de meiden van nu dat allemaal en ben blij dat ik mag meegenieten van andermans geluk via blogs en IG....

  Borstvoeding is niet het enige onderwerp waar zo op wordt gereageerd door bepaalde groepen mensen, hoor! Ik lees dat soort discussies tegenwoordig helemaal niet meer. Voorheen heb ik me wel eens de vingers gebrand door ergens op in te gaan. Dat doe ik dus niet meer. Verspilde energie. Paarlen voor de zwijnen :D (ook een woordspeling :))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik moet zeggen dat ik ze zelf dus nog niet echt tegenkom. Ook omdat ik niet echt informatie erover opzoek of me ermee bezig houd. Ik heb vanaf begin gezegd dat ik borstvoeding wil geven, puur omdat dit het beste is voor mn kind qua voedingsstoffen maar ook omdat het toch best makkelijk is (behalve als ik weer ga werken maar dat ter zijde). Mocht het niet lukken om een of andere reden en mocht ik dan moeten overstappen op flesvoeding, so be it. Ik ben niet iemand die snel opgeeft dus er moet echt iets aan de hand zijn wil ik overstappen..

  Ik snap alleen al die discussies niet. Iedereen doet toch voor haar kind wat het beste is? Laat elkaar dan in die waarde!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. (Ver)oordelen is heel makkelijk. Als men eens zou doorvragen&luisteren, achter alles zit een verhaal. En dan zouden we een stuk liever voor elkaar zijn!
  Ps. Met pijn in mijn ogen lees ik de soms afschuwelijke opmerkingen over borstvoeden in het openbaar en over lang(er dan 6 mnd) voeden. Dat kan ik echt niet begrijpen.
  @getypttijdenskolventerwijldochterliefnuwaarschijnlijkeenflesjekunstkrijgtopdeopvang :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik word hier zo moe van he. Van dat hele gedoe tussen flesvoedingmoeders en bvmoeders. Ik ben echt zo blij dat ik uit de babytijd ben en die geneuzel van die moedermaffia niet meer aan hoef te horen. Echt, vond het vreselijk. Iedereen lekker met rust laten! Begrijp ook niet waarom je hier zo heftig een mening over kan hebben. Kan mij het net schelen wat andere moeders in hun kind stoppen. Hebben ze vast een reden voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik snap ook echt niet waarom deze discussie er moet zijn. En ik begrijp al helemaal niet hoe je Tegen borstvoeding kan zijn.. Niets meer natuurlijk dan dat, net als poepen. Oh wacht, dat doen we ook achter gesloten deuren ;p

  Ik heb borstvoeding geprobeerd en het ging super goed, ik vond het zelf alleen vreselijk om te doen en voelde me er doodongelukkig door, dus geef ik nu flesvoeding en nu zijn we allemaal blij! Ieder z'n keuze. Jammer dat er zo'n strijd om moet zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik snap de hele discussie ook nooit. Ja je ziet een tiet, nou en! Voor mij komt het beiden op hetzelfde neer, zowel fles en borst geven. Ik heb het bij beiden geprobeerd, het lukte niet helaas maar van de fles werden ze ook niet minder. En waarom zou ik dat wel in het openbaar mogen doen en borstvoeding niet. En heb je er niets mee? Reageer dan niet denk ik bij mezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het gewoon belachelijk, de een kiest hiervoor en de ander daarvoor, het is een bewuste keuze en dan hoef je elkaar niet uit te schelden.
  Laat elkaar in de de waarde, dat domme gezeik overal over, maak je druk om de dingen die WEL belangrijk zijn toch?

  Ik heb mijn oudste ook borstvoeding gegeven, helaas maar 6 weken, het was erg warm en op de een of andere manier liep de voeding daardoor terug, hij had zo'n honger, hij bleef huilen 's nachts zijn we naar de apotheek gereden en hebben we kunstvoeding gekocht, hij at het heel gulzig op, toen ben ik maar gestopt, nu denk ik mss had ik het beiden kunnen doen.

  Bij mijn dochter mocht ik vanwege medicijn gebruik geen voeding geven.

  Bij de jongste was ik met 20 weken zwangerschap gestopt met die medicatie omdat ik borstvoeding wilde geven, ik had ongelooflijk veel voeding, dit had ik dus heel lang vol kunnen houden, maar hij zoog zo raar, mijn tepels gingen kapot, het deed vreselijk veel pijn, tepelhoedje geprobeerd, dat begon goed, op een gegeven moment schoot dat ding steeds los pfff helaas

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Met je eens! Zo vreemd die discussies. Helaas door omstandigheden maar 7 wk borstvoeding gegeven, maar bij n evt volgende baby zou ik t gewoon weer proberen. Tis niet voor niets zo bedacht en gemaakt! Maar van fles worden baby's ook gewoon gezond groot, dus wat is het probleem? Echt iets aparts die discussies...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat raar zeg al die discussies! Kunnen mensen elkaar gewoon niet accepteren voor de keuzes die ze maken? Vooral raar inderdaad dat de flessenmoeders zelf die discussies opzoeken. Heel sneu..

  Love,

  Rowan


  Personal Style Blog WWW.REDREIDINGHOOD.COM

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat is er mis met mensen… leven en laten leven toch. Ik ben geen moeder en ik moet eerlijk zeggen dat ik wel enigszins ongemakkelijk word als iemand haar blote borst zo in het openbaar vol in het zicht voor het hoofd van haar kindje bungelt. Maar dat ligt aan mij en ach, ik lig er echt geen nacht wakker van hoor ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Goed geschreven weer! Ik ben het helemaal met je eens. Laten we elkaar alsjeblieft in elkaars waarde laten. Wat je keuze ook is, iedereen wil het beste voor zijn/ haar kindje en maakt de keuze met de beste bedoelingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik snap die discussie ook niet. Laten we elkaar gewoon respecteren als vrouwen onder elkaar. Waarom die kift? Iedereen wil toch het beste voor haar kindje? Het een is echt niet beter dan het ander. Pff.. hopelijk helpt jouw artikel een beetje!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prima als je ervoor kiest toch! Ieder zijn keuze. Zelf heb ik geen kids maar mocht ik ze krijgen zou ik kiezen voor flesvoeding. Iedereen moet lekker doen wat ze denken dat het beste is en ze het prettigste vinden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. ik ben pro borstvoeding, we zijn nu eenmaalzoog'dieren'. een kindje dat drinkt zou normaal moeten zijn eender waar. Ik zit eerlijk nu ook niet graag open en bloot en wel wat discreet met een doek omdat ik weet dat mensen er soms niet weten mee om te gaan, eerder uit onwetendheid. men raad aan om kinderen 2jaar melk te geven dus voor borstvoeding geldt dit dus ook. 2jaar is dus normaal als u niet wenst op kunstvoeding over te schakelen. Dit is trouwens al een eeuwigheid zo. na 2jaar vind ik het eerlijk niet meer okee en zou ik het openbaar toch ook veroordelen. Ikzelf heb mijn eerste zoon 13maanden gevoed en mijn 2de is nu enkele maanden oud.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...