woensdag 16 mei 2012

Salade met geitenkaas, spek en spiesjes





Gisteravond maakte ik een superlekkere maaltijd waarvan ik het recept graag met jullie wil delen. Ik had de hele dag al trek in geitenkaas en besloot dat te combineren met een lekkere salade. Bij de salade serveerde ik ook nog stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter. Het was echt heel erg lekker en dit is zeker een gerecht wat hier vaker op tafel zal gaan verschijnen.

Ingrediënten voor 2 personen:

dressing:
1 eetlepel citroensap
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels wittewijnazijn
2 theelepels grove mosterd
3 theelepels honing
sjalotje
knoflook
peterselie
zout

kruidenboter:
3 flinke eetlepels boter
knoflook
zwarte peper
peterselie

spiesjes:
3 bosuitjes
bakje cherrytomaatjes

salade:
1/2 krop sla
1/2 komkommer
rol geitenkaas
124 gram katenspek (in plakjes)
handje pijnboompitten

overig:
2 voorgebakken stokbroden
olijfolie

Begin met het maken van de dressing en de kruidenboter omdat deze onderdelen van de salade het lekkerst zijn als ze nog een uurtje in de koelkast hebben doorgebracht.
Voor de dressing pak je een groot limonadeglas en daarin doe je om te beginnen citroensap, olijfolie, wittewijazijn, mosterd en honing. Met een theelepel meng je dit goed door elkaar. Snipper vervolgens een sjalotje heel fijn en voeg dit aan de vloeibare ingrediënten toen. Daarna breng je de dressing op smaak met zwarte peper, zout en peterselie. Voeg niet in één keer teveel kruiden toe maar proef goed tussendoor. Roer het nogmaals goed door elkaar en zet de dressing dan in de koelkast.
Voor het maken van de kruidenboter gebruik je een klein kommetjes en een eetlepel. Het werkt het makkelijkste als de boter op kamertemperatuur is. Schep de boter in het kommetje en breng op smaak met knoflook, zwarte peper en peterselie. Meng de kruiden goed met boter en vergeet niet te proeven tussendoor. Je hebt best flink wat kruiden nodig trouwens om de boter op smaak te brengen. Wanneer je tevreden bent over de smaak dan strijk je de bovenkant van de boter glad en zet je het kommetje weg in de koelkast.
Een half uur voordat je de salade wilt serveren, verwarm je de oven voor op 180 graden. Was dan de sla, snij deze in reepjes en verdeel over twee borden. Snij de komkommer in plakjes en de plakjes daarna in vieren en leg de stukjes komkommer bovenop de sla.
Maak nu de satéprikkers die je voor de spiesje gaat gebruiken even nat zodat ze straks niet verbranden in de grillpan. Snij nu de bosuitjes in stukjes van ongeveer 3 centimeter. Prik de stukjes bosui om en om met de cherrytomaatjes op de satéprikkers en leg deze spiesjes nog even opzij.
Snij de rol geitenkaas in ongeveer 10 plakjes en wikkel ieder plakje in een stukje katenspek. Druk het spek nog even goed aan zodat het wat steviger om de geitenkaas zit.
Zet nu de volgende drie pannen klaar op het fornuis: een grillpan, een grote koekenpan en een kleine koekenpan. Sprenkel in elke pan wat olijfolie. Wrijf de stokbroden in met wat water en doe ze in de oven voor 8 minuten.
Verhit vervolgens de grillpan en de grote koekenpan. Doe de spiesjes in de grillpan en de geitenkaas met spek in de koekenpan. Draai de spiesjes regelmatig en de geitenkaas met spek alleen halverwege. Als het goed is, zijn de stokbroden, de spiesjes en de geitenkaas allemaal tegelijkertijd klaar. Verhit na 6 minuten de kleine koekenpan en strooi daar een handje pijnboompitten in. Blijf de pan heen en weer schudden tot de pijnboompitten goudbruin zijn.
Draai alle pitten uit en haal het brood uit de oven. Snij het stokbrood in stukjes en leg de stukje op een groot bord. Zet het brood met de kruidenboter vast op tafel.
Verdeel de dressing over de twee borden en strooi de pijnboompitten over de salade. Leg nu de spiesjes met bosui en tomaat en de geitenkaas met spek bovenop de salade op de twee borden en klaar ben je. Eet smakelijk!

6 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit! Helaas hou ik niet van geitenkaas, maar mijn moeder zal het heerlijk vinden! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ziet dit gerecht er lekker uit! De spiesjes boven op de sla maken ook echt even de finishing touch. De zelfgemaakte kruidenboter is ook een goed idee! Handige tip, ben er gek op. Helaas lust ik geen geitenkaas.. terwijl daar vaak zo'n lekkere salades mee gemaakt worden. Je vriend zal blij zijn met je kookkunsten;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel! Die spiesjes maak ik altijd voor de bbq maar ze waren zo ook erg lekker. Die kruidenboter maak ik ook vaak met halverine i.p.v. roomboter. Smaakt niet helemaal hetzelfde maar voel me dan minder schuldig als ik mijn broodje rijkelijk besmeer ;-) Mijn vriend is er wel blij mee gelukkig.

      Verwijderen
  3. Oeh wat ziet dit er heelijk uit! Ik ga dit recept even opslaan hoor hihi xx

    BeantwoordenVerwijderen
  4. This all looks really really tasty!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...